Menu

Nakov.com logo

Thoughts on Software Engineering

Защо да учим програмиране в присъствена форма?

Понеже редовно се коментира как, виждате ли, можело човек да се научи на всичко в програмирането онлайн, и как едва ли не присъственото образование било отживелица и трябвало да се закрият присъствените училища и университети и дори и детските градини, ще ви споделя и моето мнение по въпроса.

Да, наистина онлайн може да се научиш да програмираш, така е, няма спор, може и без учител, може и по книги и по статии и по самоучители и по видео-курсове и по всякакви онлайн-уроци, може и с “проба-грешка”, наистина може. Ама това ли е най-добрият, най-бързият и най-ефективният път? Дали да учим без преподаватели, без колеги около нас, без учебни групички, без жив контакт, без всекидневна среда от мотивирани като нас съмишленици, или пък да опитаме да влезем в общността и да си изградим групичка за учене (study group), да се обградим с мотивирани колеги, да си споделяме и обсъждаме задачи и проекти всеки ден, да си помагаме (на момента, веднага, при всеки проблем), да си споделяме проблемите и решенията и техниките за писане и да движим заедно напред към търсените знания и умения?

Такива размисли ме застигнаха днес и реших да блогна за тях… Ще започна с това, което винаги съветвам познати, приятели и който друг ми иска мнението.

На приятели и близки винаги препоръчам “присъствено обучение”

И така, наистина онлайн образованието и някои онлайн курсовете по програмиране са страхотни, но да ви кажа честно, когато трябва да препоръчам за мой близък приятел или на децата ми дали да учат програмиране онлайн или присъствено, особено при старта, им казвам твърдо и убедено “учете присъствено, на място, по график, с преподавател (треньор), запознайте се с колеги, събирайте се, обсъждайте, помагайте си, споделяйте си, учете заедно, събирайте се на живо“!

Аз наистина вярвам в това: на живо обучението е по-ефективно (макар и да не е винаги възможно, макар и да има изключения).

Защо “присъствено обучение”?

Няколко са наблюденията ми от студенти учащи присъствено и онлайн и от разговори с колеги, приятели и учащи при нас. От тях си правя изводи, че най-съществените предимства на присъственото обучение са следните:

Повече дисциплина

Ученето в клас, по фиксирано разписание налага по-добра дисциплина. Слагаш си в календара, че всеки четвъртък си на занятия от 18 до 22 часа и това е твое запазено време за учене. Стараеш се да не отменяш учебните ангажименти в разписанието си и така си заделяш планирано време, в което учиш и си гарантираш напредък непрестанно.

Ако си онлайн, налагането на дисциплина е много по-трудно. Нямаш фиксиран час, в който да гледаш уроците от всяко учебно занятие, и ги гледаш когато дойде. Нямаш фиксиран час за упражненията и понякога не ги правиш или ги започваш точно преди крайния срок. Понякога отлагаш твърде много и прескачаш някоя и друга тема, после още една и накрая ставаш двойкаджия или тройкаджия. Този сценарий е напълно възможен и е много, много по-вероятен, ако си онлайн.

Разбира се, има и сценарий, при който си учиш онлайн, и си налагаш стабилна самодисциплина, дори по-стабилна от на присъствените обучаеми, учиш сериозно всеки ден, с висока концентрация (без да гледаш телевизия и да си говориш със съквартирантите докато си слушаш уроците и видеата и без да те разсейват околните докато мислиш над задачите). Да, това е възможно, но е много по-трудно отколкото да идваш на живо в клас, особено ако не живееш сам и нямаш спокойствие и тишина вкъщи.

Общност, колеги и учебни групи

Невероятно предимство при ученето на каквото и да е (не само програмиране), е да се обградиш с мотивирани колеги, които учат същото и да движите заедно през учебните занимания, да си помагате, да си обсъждате, да се подкрепяте, да споделяте проблеми и решения, техники и инструменти. Аз наричам това “учебни групички“.

Всъщност учебни групички могат да се заформят и онлайн, но ако се събирате с колеги да си решавате задачите на живо и да си помагате при всеки проблем на момента, това спестява време и вдига нивото на всички много по-бързо.

Примерно, ако си онлайн и нещо не ти работи по кода и не можеш да си намериш грешката, трябва да споделиш кода във форум, FB или друга онлайн общност, да опишеш задачата, да обясниш какво искаш да направиш и какво се чупи и да чакаш докато някой ти отговори. Става бавно, не на момента.

Ако си присъствено, например на упражненията на живо в учебната зала в СофтУни, или в учебна групичка или на менторска сбирка с колеги на живо, когато имаш проблем, питаш на момента колегата до теб и той почти винаги ти помага веднага. Ако той не знае решението, питаш някой друг. Ако си в клас, питаш асистентите и трейнърите. На живо винаги има кого да питаш и много бързо получаваш отговор, защото колегата до теб решава същите задачи в същия ден като теб. Той се сблъсква със същите проблеми и вероятно е намерил решение на повечето от тях. Задачите и решенията са му пресни в главата и може веднага да ти отговори, без да се замисля. Важи и обратното: ти също помагаш на колегите си, когато имат трудности и те помолят да погледнеш кода им. Да имаш колега до тебе, на живо, с директна комуникация, е огромно предимство!

И присъствено да учите, и онлайн да учите, запомнете, че изграждането или присъединяването към учебна групичка е важно и ще ви ускори значително напредъка. Търсете начин да влезете в учебна групичка или инициирайте да си направите такава. На живо това се случва естествено (защото имаш хора около теб в учебната зала, както и асистенти, на които работата им е да ти помагат), а онлайн също може да си го изградиш study group, но е по-трудно всички да се уцелите в еднакъв момент и това обикновено забавя комуникацията и намалява ефективността.

Помощ на живо от асистенти и преподаватели

Който учи присъствено, на живо, има директна комуникация с преподавателите и асистентите. В СофтУни сме се постарали в основната учебна програма да наложим правилото 75% практика – писане на код на живо в клас под надзора на инструкторите за курса и в колаборация с колеги.

В дните с нов учебен материал лекторът преподава за 1-2 часа новата тема от учебния материал, показва на живо примери, пише код и обяснява как и защо работи и решава задачи на живо в клас. Следва почивка и в следващите 2 часа курсистите решават задачи за упражнения (lab exercises). В тези дни половината време е практика (около 2 часа за нов учебен материал + около 2 часа за практически упражнения).

В дните за упражнения, които следват след всяко занятие с нов учебен материал, се решават само задачи и се пишат практически проекти. Тези учебни занятия съдържат само практика: дават се задачи и насоки за решаването им и всички започват да ги решават на живо в клас, асистентите помагат, гледат ви кода, коментират о и дават насоки и съвети за подобряването му, помагат ви при възникнал проблем, отговарят на въпроси, помагат ви, когато нещо не тръгва и ви съдействат по всякакъв начин, за да преминете успешно през упражненията и да усвоите планираните нови умения.

В онлайн форма на обучение няма асистенти. Ако си решавате задачите сами в къщи, няма кой да ви помага. Трябва сами да се борите с проблемите, или пък да търсите помощ онлайн. Пак може да се справите, но трябва да положите повече усилия.

Присъствено > онлайн

Онлайн студентите в СофтУни получават:

  • Live stream video от учебните занятия (ако имат възможност да гледат в точния ден и час, когато е занятието).
  • Възможност да задават въпроси онлайн (ако са на линия по време на занятието).
  • Видео-запис от всички учебни занятия.
  • Условията на всички упражнения и насоки за тяхното решаване.
  • Система за проверка на домашните в реално време (online judge system).
  • Достъп до онлайн форумите за всеки учебен курс.

Студентите от присъствено обучение в СофтУни получават всички привилегии на онлайн студентите + още няколко:

  • Повече дисциплина заради точния график и ангажимента да идваш на място.
  • Общност от колеги и участие в учебни групи на живо в СофтУни.
  • Помощ на живо в клас от асистенти и колеги.

В крайна сметка присъствените студенти имат повече възможности и привилегии от онлайн студентите и могат да си осигурят по-ефективен учебен процес. Те могат да се обучават и в смесен вариант: да идват на живо само на упражненията или само на избрани занятия, а останалите да си ги карат отдалечено както онлайн студентите.

Ето и още предимства на присъственото обучение в СофтУни:

  • Възможност за получаване на своевременна информация във връзка със спецификите при обучението, техническа помощ със задачите, упражненията, домашните и проектите.
  • Възможност за комуникация на място с екипа на СофтУни, за административни и организационни въпроси.
  • Възможност за по-качествена работа по на упражненията – обсъждане с колеги, обсъждане със асистенти, помощ при въпроси.
  • Възможност за директна комуникация на момента при проблем с домашни или подготовка за изпит.
  • Възможност за директна комуникация с трейнъри и асистенти.
  • Възможност за консултация с курсисти, които са по-напреднали и обмяна на опит с други курсисти.
  • Възможност за приобщаване към СофтУни общността – събирания след учебни занятия, организиране и участие в социални събития, игри и събирания.
  • Възможност за нови запознанства с колеги, притежаващи същите интереси като теб.
  • Възможност за учене в приятна и приятелска атмосфера, различна от домашната.
  • Разсейващ фактор на домашната обстановка срещу мотивиращ фактор на среда, изпълнена с хора, споделящи твоите интереси.
  • Възможност да „почувстваш студентството“ или да „се почувстваш отново като студент“, чрез интегриране в социална студентска среда.

Статистика по успех: онлайн / присъствено

Да погледнем сега статистиката на успеваемостта за последния курс “Programming Fundamentals” в СофтУни (май – август 2017), преди поправителните изпити:

Статистика за успеваемост в курса
“Programming Fundamentals” – May 2017
Присъствено Онлайн
Брой студенти 385 778
Среден успех в курса 3.87 3.35
Силни студенти (с успех над 5.00) 33% (126) 25% (197)
Със среден успех (3.00 … 5.00) 24% (92) 19% (147)
Скъсани или отказали се 43% (167) 56% (434)

В него участваха общо 1163 студента (385 присъствено + 778 онлайн). От присъствените студенти успешно преминават курса 57%, срещу 44% онлайн. Силните студенти (които ще си намерят работа с лекота чрез кариерния център на СофтУни) в присъствена форма са 33%, а в онлайн форма са 25%.

Ясно се вижда, че присъствените студенти са по-силни и по-успешни. Причините е по-силната отдаденост на обученията, по-голямата дисциплина, повечето отделено време и включването в присъствени учебни групи и получаването на помощ на живо. Изводът е категоричен: учете присъствено, за да успеете! Може да успеете и онлайн, но шансовете са доста по-малки.

Недостатъци на присъственото обучение

Да, присъственото обучение има и недостатъци:

  • Губи се време за придвижване до учебните зали и разходи за транспорт. Съветът ми е да си вземете квартира в близост до СофтУни или до спирка на метрото.
  • Графикът е фиксиран. Това е хем предимство (защото налага дисциплина), хем недостатък, защото понякога може да искате да учите в друго време. В СофтУни може да отсъствате от някои занятия и да наваксате после от онлайн ресурсите.
  • Ако сте от друг град, присъственото може да не е възможно. Наистина, понякога няма как да присъстваш, например ако си ученик от Силистра или Бургас, пътуване до София е много трудно. Затова правим началните курсове по градовете.

Онлайн обучението работи по-добре за напреднали

Знаете ли, че най-трудно е в началото: докато разбереш за какво става дума, докато свикнеш с материята, докато усвоиш работата с инструментите за разработка, докато натрупаш практика как да търсиш решения и да се справяш с техническите проблеми?

Препоръчвам ви да учите присъствено при старта. Виждал съм стотици начинаещи в програмирането, които започват да учат онлайн и се отказват при първата по-сериозна грешка или проблем, с които не могат да се справят. Примерно: започва да инсталира средата за разработка и тя дава някаква грешка и човекът решава, че е много трудно и се отказва.

При подобни ситуации на живо винаги се намира решение. Направете първите си крачки към програмирането присъствено! Това е моят съвет. Когато има някой до теб да ти показва, е много по-лесно и си спестяваш трудния път на учене с “проба-грешка”.

След години обучения, когато напреднете, когато натрупате опит, и когато просто трябва да добавите поредното допълнително знание или умение, нов език за програмиране, или нова технология за разработка, тогава онлайн курс може да ви свърши добра работа и да ви спести време. Наистина, колкото по-напреднал си, толкова по-бързо учиш и толкова по-малко имаш нужда от чужда помощ. Най-големият плюс на присъственото обучение е получаването на помощ на момента. Затова смело мога да препоръчам:

Ако си начинаещ, запиши се да учиш присъствено!

Може, разбира се, да комбинираш присъствено и онлайн обучение, но при старта влез в общност на обучаващи се, решавай задачи заедно с тях, получавай помощ от преподаватели, асистенти и колеги, и ще дръпнеш напред по-бързо. Учи присъствено и допълнително си учи и онлайн – извън учебния материал, извън курса, който в момента посещаваш, учи каквото ти е интересно и любопитно. Това помага допълнително.

Ако имаш възможност, учи присъствено

При обучение в присъствена форма даваш от себе си малко повече (посещение на място), но печелиш многократно и дългосрочно, подобряваш си дисциплината, подобряваш си социалната среда, получаваш помощ от учебната група.

След всичко изписано, вярвам, че ще възприемете моите препоръки, които накратко са:

  • Ако имаш възможност, избери присъствено обучение.
  • Ако си начинаещ, избери присъствено обучение.
  • Въвлечи се в учебни групички и учи заедно с колегите си. По-ефективно е.
  • Търси помощ от асистенти и колеги. Така пестиш време. На живо е по-лесно.
  • Ако учиш присъствено, това не изключва някои занятия да ги взимаш онлайн.
  • Вероятносттта да се справиш присъствено е по-голяма, отколкото онлайн.

И, разбира се: учи здраво. Ако си несериозен и не влагаш достатъчно усилия и хъс, ще се провалиш, независимо дали учиш присъствено или онлайн. Всичко зависи от теб!

Comments (3)

3 Responses to “Защо да учим програмиране в присъствена форма?”

  1. Theo says:

    Разбирам, че това е най-вероятно търговска тайна, но ми е интересно дали резултатите са от същия характер в последващите модули (професионалниите) в СофтУни.

    Ако искате да промените профисионалния си живот и искате това да се случи, чрез “магията” на програмирането, аз лично силно пропоръчвам първите стъпки да са ви в присъствена форма, и под първи стъпки визирам programming basics* + tech module ( модул, който накратко ви представя няколко направления от които да си избереш своята бъдеща професия). След успешно преминаване на тези модули, вече трябва да сте разбрали, коя е вашата технология и с какъв темп да се развивате. От тук нататък, вече пред вас е дилемата дали да посещавате присъствено или отдалечено.

    Аз лично избрах отдалечено, защото ми позволява да си управлявам времето много по-добре. Това от друга страна ти позволява да запишеш паралелно няколко курса и драстично намалява времето(продължителността, а не количеството) до завършване(150+ кредита). Това разбира се означава, че така няма как да съчетаваш ученето с каквото и да е (работа, университет или и двете), но ако си направите един добър финансов план, ще видите, че една година здраво учене + една година работа след това == 2 години учене и работа(на средна 8 часова работна заплата за София) едновременно.

    Бих обобщил нещата така:

    Идете на programming basics ПРИСЪСТВЕНО за да видите дали програмирането е за вас, дали ви влече. Ако ви влече и не сте си избрали професия, идете присъствено на tech module за да видите, какви са възможните ви пътища.

    ако имате финасова възможност и МНОГО!! силна мотивация записвате паралелно, по два-три ОТДАЛЕЧЕНИ курса едновременно и изкарвате обучението си в рамките на една година( от момента на завършване на programming basics). Важно уточнение тук е, че ВИНАГИ трябва да участвате във всеки екипен проект, които курсовете предлагат. Това ще е основното ви средство за по-задълбочена комуникация с други wanabe програмисти върху конкретни проблеми. Така ще си „сверявате часовника“.

    ако не сте твърде мотивиран, запишете присъствено, така ще имате и външна мотивация и пре-достатъчно време за да усволите материала.

    • nakov says:

      Напълно подкрепям. Наистина при старта присъствената форма дава повече стойност, а като понапреднеш, отдалечената форма дава повече гъвкавост. Поздравления за полезната информация, идваща от човек, който си личи, че е учил в СофтУни и то сериозно и съвсем отговорно е взел решение да кара по няколко модула / курса паралелно. Дай боже повече такива мотивирани студенти.

  2. […] от по-малко населено място или живеете в чужбина. Аз ви препоръчвам присъствено обучение и съм обяснявал подробно защо, но изборът е ваш. Ако се […]

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

LEAVE A COMMENT