Menu

Nakov.com logo

Thoughts on Software Engineering

Безплатни курсове по програмиране в 28 града за напълно начинаещи от януари 2017 г.

Софтуерният университет (СофтУни) организира безплатни курсове по програмиране за напълно начинаещи в 28 града из цяла България от януари 2017 г. Целта е всеки, който има интерес към програмиране и технологии, да опита програмирането и се увери сам дали е за него и дали иска да се занимава сериозно. Повече програмисти и ИТ специалисти означава по-силна икономика и по-добър стандарт на живот в България, не само за ИТ специалистите, но и за всички останали.

Кои са градовете с безплатни курсове по програмиране?

В безплатните обучения могат да се включат ученици, студенти и работещи, присъствено в следните градове: София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Добрич, Шумен, Сливен, Ямбол, Хасково, Велико Търново, Горна Оряховица, Благоевград, Перник, Казанлък, Пазарджик, Враца, Видин, Кърджали, Габрово, Кюстендил, Гоце Делчев, Търговище, Раковски, Белоградчик, Карнобат. Присъствените места са ограничени според капацитета на учебните зали.

Какво е да си програмист?

Ако се чудите дали програмирането е за вас, най-добре го пробвайте. Едно е да четеш и слушаш разкази за програмисти и ИТ специалисти, друго е да се потопиш директно и практически в програмирането, да да решаваш проблеми, пишеш код, да дебъгваш, да създаваш софтуер с ръцете си и с ума си. СофтУни предлага да опиташ на практика безплатно какво е да програмираш и след това да вземеш решение дали искаш да станеш програмист, ИТ специалист или дигитален експерт или пък искаш да учиш и работиш нещо съвсем друго.

Ако все пак искате да прочетете повече за програмистите и софтуерните инженери, за езиците за програмиране и технологиите, които се използват в практиката, за професиите в софтуерната индустрия и как е става софтуерен инженер, имаме много добър наръчник за начинаещия в програмирането, създаден лично от д-р Светлин Наков:

Ако много се запалите след безплатния курс по програмиране, мож да продължите да учите някоя от специализациите – безплатно от публичните видео-уроци на СофтУни или като част от цялостната програма за софтуерни инженери:

Какво е СофтУни?

Софтуерният университет (СофтУни) е най-голямата и най-значимата образователна организация в сферата на програмирането, ИТ професиите и дигиталните компетенции в България. В обученията на СофтУни се включат между 2000 и 3000 души на месец и голяма част от тях трайно се захващат с дигитални професии. СофтУни организира над 100 учебни курса на година, включващи програмиране, софтуерни технологии, компютърна графика и дизайн, дигитален маркетинг, информационни технологии и развиване на практически дигитални компетенции.

СофтУни е иновативен и модерен образователен център, който създава истински професионалисти в света на програмирането. Обучението в СофтУни е по модела „учене чрез правене“, при което чрез практически занимания се предават фундаменталния знания от компютърните науки и софтуерното инженерство (30%) и се натрупва реален практически опит в най-търсените и съвременни езици за програмиране и софтуерни технологии (70%), а след завършване (и понякога още в средата на обучението) студентите са готови да стартират своята кариера като успешни софтуерни инженери. Образованието в СофтУни обхваща 20-25 учебни курса, организирани в систематичен учебен план по софтуерно инженерство с продължителност 1-3 години (според избраната професия).

Обучението по програмиране – важна национална кауза

Безплатните обучения по програмиране в цялата страна са вероятно най-значимият и най-мащабният образователен проект за софтуерната индустрия, който се е случвал в последните години. Очаква се в обученията да се включат над 5000 ученици, студенти и работещи, които ще опитат програмирането (присъствено или онлайн) и много от тях ще се запалят по ИТ професиите. Това е важна национална кауза: да дадем знания, умения, професия, работа и бъдеще на хиляди млади хора от всички краища на България, и да задвижим икономиката на страната, за да се вдигне жизненият стандарт.

ИТ секторът е сред най-добре платените в България, в него работят много от най-будните, най-умните, най-интелигентните, най-трудолюбивите, най-амбициозните и най-прогресивните. Софтуерната индустрия дава хляб директно на около 25 000 души (по данни на софтуерната асоциация БАСКОМ) и индиректно на поне още 3 пъти по толкова. ИТ специалистите плащат огромни данъци и индиректно задвижват и други сектори на икономиката. С 18 000 програмисти (по официални данни) към 2016 г. се произвеждат близо 2% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Ако броят на заетите в ИТ сектора значително се увеличи, това ще доведе до значим икономически ефект и по-висок жизнен стандарт в България.

Моята лична кауза и каузата на #СофтУни е да създадем 100 000 работещи в ИТ сектора в България до 2025 г. и да се приближим към голямата цел: България – силициева долина на Европа, център за високи технологии, иновации и предприемачество.

Присъствено и онлайн (дистанционно) обучение

Безплатните обучения по програмиране за начинаещи в цялата страна включват присъствени и онлайн занятия (според избраната форма на обучение).

На присъствените занятия се обяснява нов материал и се решават практически задачи под надзора на преподаватели, асистенти и ментори. Участниците в София получават безплатно и личен ментор, който им помага персонално за задачите (в лична среща, по FB, Skype и други канали).

Онлайн участниците получават видео-уроци и наставления за самостоятелна практическа работа вкъщи, съчетани с непрестанна помощ онлайн. Те получават обратна връзка (оценка) за решенията на задачите си чрез автоматизирана системата за проверка (online judge).

За кого е безплатният курс по програмиране?

Курсът по програмиране за абсолютно начинаещи е изключително практически, с много писане на код и решаване на задачи по програмиране от практиката. Всяка решена задача се оценява автоматично от онлайн системата “SoftUni Judge” и резултатите излизат на момента (в реално време). Курсът е изключително старателно подготвен лично от Светлин Наков и в него е натрупан опит от вече над 70 учебни групи за последните 3 години.

Целият начален курс по програмиране се провежда на български език. Учебните занятия, учебните материали (презентации, задачи, решения, инструкции, видео), учебната система, форумът и всички останали ресурси са на български език.

Курсът по програмиране е подходящ за ученици от 4 клас нагоре, както и за студенти, работещи друга професия, безработни и всички желаещи (дори пенсионери).

Какво обхващат безплатните уроци програмиране за начинаещи?

В безплатния курс по програмиране за начинаещи се изучават основите на програмирането: работа с данни, проверка на условия, използване на повторения (цикли), като се набляга на развиване на алгоритмично мислене чрез решаване на стотици практически задачи.

Използва се езикът C# и средата за разработка Visual Studio, но езикът няма съществено значение в толкова начален етап от навлизането в програмирането.

Чрез голямо количество практика курсът развива мисленето, което всеки един програмист трябва да притежава (алгоритмично мислене) и способността да решаваш задачи и да търсиш решения на проблеми, които възникват докато пишеш код, да търсиш информация и да се справяш.

Курсът се състои от 8 учебни занятия по 4 часа + незадължителен изпит накрая.

Ето ги и учебните теми, разработени лично от Светлин Наков:

  • Кодиране за начинаещи – представяне на курса
  • Първи стъпки в програмирането – писане на прости програми
  • Прости пресмятания с числа – променливи и данни
  • Логически проверки – if-else конструкция
  • По-сложни логически проверки – вложени проверки, по-сложни логически условия
  • Повторения (цикли) – повтаряне на блок от команди многократно
  • Чертане на фигурки с цикли – вложени цикли и пресмятания
  • По-сложни цикли – алгоритмични задачи с цикли, условни конструкции и пресмятания
  • Подготовка за практически изпит по програмиране (приемен изпит в СофтУни)
  • Практически изпит по програмиране (незадължителен, за който иска сертификат или да продължи да учи)

Можете да надникнете в учебното съдържание чрез безплатните видео уроци от випуск януари 2016: https://softuni.bg/trainings/1297/programming-basics-january-2016.

Изпит и сертификат за завършващите

Обученията по основи на програмирането, организирани от СофтУни, завършват с незадължителен изпит по практическо програмиране, върху изучавания в курса учебен материал, който служи за прием в Софтуерния университет. Който се запали по програмирането и усети, че му харесва да се занимава с писане на код, може да продължи образованието си в СофтУни, където го очаква задълбочена 2-3-годишна програма, която завършва с професия и работна позиция в софтуерна фирма. Може да учите за няколко професии, сред които основните са C#/.NET софтуерен инженер, Java софтуерен инженер, JavaScript програмист или PHP уеб програмист.

При постигнат резултат от курс поне Много добър (5.00), участникът получава и сертификат от СофтУни за начални умения в програмирането.

Как да се запиша да уча програмиране безплатно?

Записването за безплатните уроци по програмиране (за всички градове, присъствено и онлайн) става от сайта на СофтУни. Попълнете формата за кандидатстване в срок до 5 януари 2017 г. от сайта на СофтУни ии се запишете за безплатно обучение по програмиране във вашия град:

https://softuni.bg/apply

Tags:
Comments (38)

38 Responses to “Безплатни курсове по програмиране в 28 града за напълно начинаещи от януари 2017 г.”

  1. Веселка Йорданова says:

    Интересувам се от курс по програмиране в гр. Варна за начинаещи.

    • nakov says:

      Току-що започна (на 20 май) безплатен курс за начинаещи във Варна. Провежда се всяка събота в бившата стоматология. Следващият ще е октомври.

      Може да се информираш от FB групата: https://www.facebook.com/groups/softuni.students.varna/

      • Radka Russeva says:

        Привет!
        Интересувам се кога и къде ще бъде записването за следващия курс по програмиране за начинаещи във Варна?

        • nakov says:

          В момента тече записаване за безплатен курс по програмиране за начинаещи във Варна: https://softuni.bg/apply. Кандидатстването е до 28 септември. Обученията стартират октомври месец.

  2. Росица Радева says:

    Здравейте, има ли курс за абсолютно начинаещи в Бургас и ако има от кога и как мога да запиша сина си ? Той завършва IX-ти клас, удачно ли е за неговата възраст(16 г.)

  3. Lilyana Momcheva says:

    Здравейте,
    Интересувам се, ще бъде ли организиран в скоро време безплатен курс по програмиране за начинаещи във Варна?

    Благодаря предварително.

  4. Burgas says:

    Интересувам се от безплатен курс по програмиране в Бургас. Ако вече е започнал, кога е следващият?

    • nakov says:

      Октомври ще има отново безплатни курсове по програмиране в Бургас. Септември ще обявим записване.

  5. Simeon Demirov says:

    Здравейте, интересувам се за платени онлайн курсове за С шарп.

  6. Мариана Кънева says:

    Здравйте интересувам се от курса в Перник

    • nakov says:

      В Перник ще има отново безплатне курс по програмиране за начинаещи през октомври 2017 г. Следете FB страницата на СофтУни за информация и записване: https://fb.com/SoftwareUniversity

  7. Станислав says:

    Може ли да попитам кога ще има курс в Бургас и откъде мога да се запиша ?

    • nakov says:

      В Бургас планираме отново безплатни курсове за начинаещи за основи на програмирането от октомври 2017 г. Приемът и записването ще бъдат обявени в началото на септември.

  8. Plamen Penchev says:

    Кога ще има курс за абсолютно начинаещи в Ямбол?

  9. Анелия says:

    Провеждате ли курс за начинаещи в Свищов и ако да, късно ли е да се запиша?

    • nakov says:

      Записването за Свищов мина. Беше до 28 септември. Може би май месец ще има пак. Курсът в Свищов ще се провежда в СУ “Димитър Благоев” – актова зала, от 7 октомври, всяка събота от 10:00. Ако има места, може на място да се включиш.

  10. Татяна Петрова says:

    Здравейте !Ще има ли курс в Благоевград ? И кога като време, как става записването?

    • nakov says:

      В Благоевград курсът започна на 7 октомври 2017 г. Провежда се всяка събота от 10:00 часа в Общината, зала “22 септември”.

  11. nedialka koleva says:

    Ще има ли курс в Хасково и кога? Интересува ме и срока за записване и продължителността на курса.

    • nakov says:

      В Хасково безплатният курс започна на 7 октомври 2017 г. и се провежда всяка събота от 10:00 часа в Младежки център, Хасково. Отивай направо на място и ако има места, ще се включиш.

  12. Stefka says:

    Привет,интересувам се дали ще има и кога курс в Добрич. Как да се запиша?

  13. Nebat says:

    Здравейте,интересува ме да ли ще има безплатни курсове в гр.Кърджали ? И ако има кога и как да се запиша

  14. Станислава Великова says:

    Привет!
    Интересувам се кога и къде ще бъде записването за следващия курс по програмиране за начинаещи във Варна?

  15. Yni says:

    Сега ще мога ли да се запиша на 6 април

    • Yni says:

      Ще мога ли да се запиша сега за кусовете за начинаещи в Плевен

  16. Yni says:

    И къде

  17. Христина Калева says:

    Кога ще има курс във Варна? Как да се запиша?

  18. […] се провежда за трета поредна година (в 28 града през 2016, и в 38 града през 2017) и е най-мащабното в България […]

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

LEAVE A COMMENT