Menu

Nakov.com logo

Thoughts on Software Engineering

Програмиране: безплатни курсове в 38 града от октомври 2017, за напълно начинаещи, присъствено и онлайн

Опитай какво е “да програмираш” безплатно, изкарай кратък курс по програмиране за начинаещи от октомври 2017 г., за малки и големи, присъствено или онлайн. Ела и се докосни до писането на програмен код и програмна логика, до използването на променливи, писането на проверки и въртенето на цикли. Изкарай 8 безплатни учебни урока по програмиране, на място в твоя град, с инструктор, който да ти показва и помага персонално.

Можеш да учиш присъствено (в учебна зала с преподавател на живо) в някой от следните 38 града или онлайн (с виртуална класна стая) от всяка точка на света:

София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Сливен, Добрич, Плевен, Благоевград, Велико Търново, Хасково, Шумен, Враца, Кюстендил, Горна Оряховица, Видин, Кърджали, Габрово, Търговище, Перник, Пазарджик, Казанлък, Асеновград, Монтана, Димитровград, Ловеч, Дупница, Петрич, Смолян, Самоков, Сопот, Ботевград, Троян, Ямбол, Разград, Силистра и Свищов

Ако ти хареса, ако се запалиш по програмирането и софтуерните технологии, продължи напред и стани програмист.

Това е посланието, което имам за всички младежи от цялата страна, които усещат, че имат интерес към ИТ професиите и дигиталните технологии, но все се чудят от къде да започнат:

Опитай! Пробвай! Тествай! От опит глава не боли!

Само с няколко учебни занятия в безплатния курс по програмиране на СофтУни можеш да провериш дали ти харесва да пишеш код, дали ти е интересно, дали те вдъхновява или те отегчава, дали ти е приятно да мислиш алгоритмично и да кодираш или просто програмирането не е за теб.

Ако не ти се програмира, това не е краят. Има още десетки ИТ и дигитални професии, които могат да те вдъхновят: QA инженер, графичен и UI дизайнер, дигитален маркетинг експерт, бизнес анализатор, системен администратор, мрежов специалист, разработчик на сайтове, специалист по техническа поддръжка и много други. Важното е да пробваш, за да знаеш кое е за теб! Сега имаш възможност да пробваш безплатно програмирането. Научи повече за професиите в софтуерната индустрията, видовете програмисти и как се става програмист от наръчника за програмисти. Запомни, че за повечето професии в ИТ индустрията се изисква да можеш да пишеш код, поне на начално ниво. Изисква се, обаче и сериозно учене и практика години наред. Програмист не се става за 2 месеца, отнема години писане на код всеки ден!

Ако много се запалиш, можеш да продължиш да учиш някоя от специализациите – безплатно от публичните видео-уроци на СофтУни или като част от цялостната програма за софтуерни инженери:

Повече програмисти и ИТ специалисти -> по-добър стандарт на живот в България

За мен този проект е национална кауза, не е някакъв бизнес, експеримент или забавление. Този проект е израз на каузата “да дадем професия и достойна работа на хиляди български младежи. България има нужда от по-силна икономика и дигиталните професии са съвсем реална възможност за такова развитие.

Безплатните обучения по програмиране в цялата страна са вероятно най-значимият и най-мащабният образователен проект за софтуерната индустрия, който се е случвал през последните 25 години.

От СофтУни очакваме в обученията да се включат над 5000 ученици, студенти и работещи, които ще опитат програмирането на практика (присъствено или онлайн) и голяма част от тях ще се запалят по програмиране, ИТ и дигиталните професии.

За мен достъпът до дигитално и софтуерно образование е важна национална кауза и за това работя безпощадно, за да дам знания, умения, професия, работа и бъдеще на хиляди млади хора от всички краища на България, и спомогна да се задвижи икономиката на страната, за да се вдигне жизненият стандарт. Аз вярвам в това!

ИТ секторът е сред най-добре платените в България, в него работят много от най-будните, най-умните, най-интелигентните, най-трудолюбивите, най-амбициозните и най-прогресивните. Софтуерната индустрия дава прехрана и просперитет директно на около 20 000 души (по данни на софтуерната асоциация БАСКОМ) и индиректно на поне още 3 пъти по толкова. ИТ специалистите плащат огромни данъци и индиректно задвижват и други сектори на икономиката. С около 18 000 програмисти (по официални данни) към 2016 г. се произвеждат близо 2% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Ако броят на заетите в ИТ сектора значително се увеличи, това ще доведе до значим икономически ефект и по-висок жизнен стандарт в България.

Моята лична кауза и каузата на #СофтУни е да създадем 100 000 работещи в ИТ сектора в България до 2025 г. и да се приближим към голямата цел: България – силициева долина на Европа, център за високи технологии, иновации и предприемачество.

Видео със Светлин Наков: за безплатните курсове по програмиране и как да стана програмист?

Гледайте видео от живото включване на Светлин Наков по Facebook (от 15.09.2017 г.), в което той разказва подробно за вдъхновяващия проект за безплатни курсове по програмиране в 38 града в цяла България и за професията “програмист”, видовете програмисти и как се става програмист, споделя ресурси и дава ценни съвети на начинаещите:

Най-мащабната инициатива за обучение по програмиране в България (от социализма насам)

Да организираш и проведеш безплатни обучения по програмиране в 38 града в цяла България е доста сериозен и труден проект. За да се случи той, по него работихме 7 души от екипа на СофтУни през последните 4 месеца, направихме почти 100 интервюта за подбор на преподаватели, свързахме се с над 60 общини, училища, читалища, работни пространства и местни ИТ фирми. Ангажирахме 40 преподавателя и 37 учебни зали. Осигурихме техника по залите и обучения за преподавателите. Наистина здраво се потрудихме и вярваме, че си струва. Очакваме, че

над 5000 души ще опитат програмирането
тази есен с безплатния курс по градовете!

Това е една от най-мащабните инициативи за обучения по програмиране, организирана в България от социализма насам (когато имаше кръжоци по програмиране във всеки окръжен град).

В по-големите градове ще имаме по няколко учебни групи (сутрин и следобед), с по няколко стотици участници на живо. В по-малките градове ще има само по една учебна група присъствено (и без ограничение за броя участници онлайн).

Ако времето или мястото на провеждане на обученията не са  удобни, всеки може да се запише и да кара курса по програмиране онлайн, като гледа видео-стрийм в реално време и задава въпросите си във виртуалната класна стая на СофтУни, във форума на курса и в локалната FB групата за неговия град. На видео-стрийма на живо от 7 октомври 2017 г. всяка събота от 9:00 часа ще преподава (поне за първите няколко занятия) лично д-р Светлин Наков, главният вдъхновител и идеолог на проекта “Софтуерен университет“.

Кои са тези 38 града с безплатен курс по програмиране?

Безплатните курсове и уроци по програмиране ще се проведат в периода октомври – ноември 2017 г. едновременно в 38 от най-значимите градове в България. На картата са показани само по-големите регионални центрове, в които ще се провеждат безплатни курсове и уроци по програмиране за начинаещи:

Ето и градовете и учебните зали, включени в инициативата:

  • София – учебна сграда на СофтУни (ул. Тинтява 15-17), всяка събота от 7.10.2017
  • Пловдив – в сградата на Орак инженеринг (бул. Санкт Петербург 48), всяка събота от 7.10.2017
  • Варна – в МГ “д-р Петър Берон”, всяка събота от 7.10.2017
  • Бургас – в Колеж по туризъм към университет „Проф. д-р Асен Златаров“, всяка събота от 7.10.2017
  • Русе – в Русенски Университет “Ангел Кънчев”, всяка събота от 7.10.2017
  • Стара Загора – в хотел “Железник”, всяка събота от 7.10.2017
  • Добрич – в младежки център “Вашето утре”, зала 3, всяка събота от 7.10.2017
  • Плевен – в СУ “Иван Вазов”, всяка събота от 7.10.2017
  • Благоевград – в Община Благоевград, зала “22 септември”, всяка събота от 7.10.2017
  • Велико Търново – в СОУ “Емилиян Станев”, всеки петък от 6.10.2017
  • Сливен – в Община Сливен, зала “Май”, всяка събота от 7.10.2017
  • Ямбол – в ОУ “Любен Каравелов”, всяка събота от 7.10.2017
  • Хасково – в Младежки център, Хасково, всяка събота от 7.10.2017
  • Шумен – в  СУ “Сава Доброплодни”, всяка събота от 7.10.2017
  • Враца – в ИТ Център, Враца, всяка събота от 7.10.2017
  • Кюстендил – в Обединен детски комплекс, всяка събота от 7.10.2017
  • Горна Оряховица – в ПГЕЕ “М. В. Ломоносов”, всяка събота от 7.10.2017
  • Видин – в ПГ “проф. д-р Асен Златаров”, всяка събота от 7.10.2017
  • Кърджали – в Бизнес инкубатор – Кърджали, всяка събота от 7.10.2017
  • Габрово – в хотел “Мак”, всяка неделя от 8.10.2017
  • Търговище – във II СУ „проф. Никола Маринов“, всяка събота от 7.10.2017
  • Перник – в ЕГ “Симеон Радев”, всяка събота от 7.10.2017
  • Пазарджик – в Община Пазарджик – пленарна зала, всяка събота от 7.10.2017
  • Казанлък – в СОУ “Екзарх Антим I”, всяка събота от 7.10.2017
  • Асеновград – в СУ “Св. Св. Кирил и Методий”, зала 212, всяка събота от 7.10.2017
  • Монтана – в Бизнес инкубатор, всяка събота от 7.10.2017
  • Димитровград – в читалнята на градска библиотека “Пеньо Пенев”, всяка събота от 7.10.2017
  • Ловеч – в Община Ловеч, всяка събота от 7.10.2017
  • Дупница – в ПГ “Христо Ботев”, всяка събота от 7.10.2017
  • Петрич – в Община Петрич, всяка събота от 7.10.2017
  • Смолян – в Община Смолян, всяка събота от 7.10.2017
  • Самоков – в хотел “Арена”, всяка събота от 7.10.2017
  • Сопот / Карлово – в ПГ “Ген. Владимир Заимов”, Сопот, всяка събота от 7.10.2017
  • Ботевград – в ППМГ “Проф. д-р Асен Златаров”., всяка събота от 7.10.2017
  • Троян – в СУ “Васил Левски”, всяка събота от 7.10.2017
  • Разград – в ПМГ „Акад. Никола Обрешков“, всяка събота от 7.10.2017
  • Силистра – в Община Силистра, Заседателна зала, всяка събота от 7.10.2017
  • Свищов – в СУ “Димитър Благоев”, всяка събота от 7.10.2017

За всички останали градове остава възможността да учат онлайн.

ИТ общност за всеки български град

С цел изграждане на общност от кандидат-програмисти за всеки град сме създали Facebook групи за участниците от изброените 38 града.

Всеки може да се присъедини към общността на интересуващите се от програмиране и ИТ в неговия град:

Ако сте от някой от изброените градове и се интересувате от програмиране, софтуерни технологии и дигитални умения, присъединете се към съответната група.

Кога започват и колко продължават обученията по програмиране?

Безплатните обучения по кодиране за начинаещи започват на 7 октомври и ще се провеждат всяка събота, в продължение на 8 занятия по 4 часа. В някои градове графикът е различен, но стартът е в седмицата 2-8 октомври.

Курсът продължава 2 месеца, по веднъж в седмицата. На всяко учебно занятие се взима малко нов материал и се решават задачи, за да се практикува наученото. Някои от задачите остават за домашно. Всички задачи се проверяват автоматизирано в реално време с online judge системата на СофтУни. В клас лектори и асистенти помагат на присъстващите при всякакви проблеми и въпроси.

Курсът завършва с незадължителен практически изпит, който се провежда в София и в други големи градове, а преминалите успешно изпита имат право да учат за софтуерни инженери по избрана от тях професия.

Учебна програма, видео уроци и учебник по основи на програмирането

Безплатните уроци по програмиране за начинаещи от курса “Programming Basics” са разпределени в 8 учебни занятия по 4 часа + незадължителен изпит накрая. Учебното съдържание е разработено лично от д-р Светлин Наков:

  • Кодиране за начинаещи – въведение в програмирането и старт на курса
  • Първи стъпки в програмирането – писане на прости програми от по няколко реда код
  • Прости пресмятания с числа – работа с променливи, данни и изрази
  • Логически проверки – if-else конструкция (условна конструкция в най-прост вид)
  • По-сложни логически проверки – вложени проверки, по-сложни логически условия
  • Повторения (цикли) – повтаряне на поредица от команди многократно
  • Чертане на фигурки с цикли – работа с вложени цикли и пресмятания, практически задачи
  • По-сложни цикли – алгоритмични задачи с цикли, условни конструкции и пресмятания
  • Подготовка за практически изпит по програмиране за завършване на курса (и прием в СофтУни)
  • Практически изпит по програмиране (незадължителен, за който иска сертификат или да продължи да учи за програмист)

Можете да гледате видео-уроците от този курс от випуск януари 2016, с преподавател Светлин Наков: https://softuni.bg/trainings/1297/programming-basics-january-2016.

Препоръчваме ви и следния учебен ресурс:

безплатен учебник за курса “Основи на програмирането”

Езици за програмиране: изберете между C#, Java и Python

В безплатните курсове по програмиране ще се изучава език за програмиране по избор:

  • C# (си шарп) – универсален, лесен за учене и популярен програмен език, с голямо приложение за уеб, сървърна и мобилна разработка
  • Java (джава) – добре утвърден език за програмиране, подходящ за сървърни, уеб, mobile и enterprise разработки, с широко приложение в корпоративния свят
  • Python (пайтън) – лесен за писане език, с широко приложение при уеб разработката и в машинното обучение и изкуствения интелект

В повечето градове има само по една учебна група и се предлага само един от посочените по-горе езици. За момента нямаме сили и ресурси да организираме по 3 учебни групи във всеки град.

Преди да се тюхкате защо не се предлагат JavaScript, Go, C++, PHP или Swift и защо няма Python в моя град, прочетете и запомнете, че:

езикът за програмиране няма значение!

Наистина, целта на безплатните обучения е да ви запознаят с програмирането на начално ниво и да усвоите как се ползват базовите програмни конструкции и за тази цел няма съществено значение кой език за програмиране ще използвате. Важното е да се учите да мислите алгоритмично и да свикнете да пишете код.

Как да се запиша да уча програмиране?

Записването за безплатния курс по програмиране за начинаещи за всеки от 38-те града става от сайта на СофтУни, където се избира град и език за програмиране. Ето как изглежда формулярът за кандидатстване за безплатните курсове по програмиране в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Сливен, Добрич, Плевен, Благоевград, Велико Търново, Хасково, Шумен, Враца, Кюстендил, Горна Оряховица, Видин, Кърджали, Габрово, Търговище, Перник, Пазарджик, Казанлък, Асеновград, Монтана, Димитровград, Ловеч, Дупница, Петрич, Смолян, Самоков, Сопот, Ботевград, Троян, Ямбол, Разград, Силистра и Свищов:

https://softuni.bg/apply

Краен срок за кандидатстване: 28 септември.

В обученията лично ще преподава Светлин Наков на живо от София

Д-р Светлин Наков, вдъхновителят и главен идеолог на СофтУни, автор на 8 книги за програмиране, с 15-годишен преподавателско-вдъхновителски стаж, ще води на живо лично първите няколко учебни занятия от курса по програмиране за начинаещи от октомври 2017 г. и ще можете да му задавате въпроси във виртуалната класна стая на СофтУни.

Ще има и безплатен лайв стрийм на живо, всяка събота от 9 до 13 часа, директно от учебните зали в София през виртуалната класна стая на СофтУни.

Учащите програмиране по настоящата инициатива в присъствена форма, ще имат локален преподавател в своя град, а онлайн участниците ще гледат на живо учебните уроци на Светлин Наков и колегите му от София. Разбира се, след излъчването на живо, ще качваме и видео-записи от всяко учебно занятие на сайта на курса. Така всеки участник ще може да слуша учебния урок и да прави упражнения в клас в своя град, а след това да гледа и допълнително на запис учебните занятия от СофтУни – София, след което да си прави упражненията и да задава въпроси в дискусионните канали на курса.

Кой може да се запише да учи безплатно програмиране в цяла България?

Националната инициатива на СофтУни за безплатни курсове по програмиране в цяла България е подходяща за всички с интерес към програмирането и съвременните дигитални технологии. Изискванията за минимални:

  • Възраст: от 10 до 60 години.
    • Програмата за безплатни обучения по програмиране е особено подходяща за ученици, студенти и работещи други професии.
  • Предварителни знания: не са необходими.
    • Препоръчително е да знаете английски език на начално ниво (но не е задължително).
    • Препоръчително е да имате дигитална грамотност (да ползвате електронна комуникация без затруднения).
  • Съчетаване с училище или ВУЗ: препоръчително.
    • СофтУни няма за цел да ви изкара от училище или от университета. Имате глава на раменете си, за да прецените сами къде какво научавате и дали си струва инвестираното време.
    • СофтУни има за цел да допълни училищното и университетско образование с придобиването на практически умения по разработка на софтуер и съвременни дигитални технологии.
  • Учене и работа: възможно.
    • Да, възможно е да ходите на работа на пълен работен ден и същевременно да учите за софтуерен инженер в СофтУни. Хиляди вече го направиха и успешно смениха професията си и влязоха в ИТ индустрията. Никой не казва, че е лесно и че времето ще ви стига, но е възможно. Опитайте вместо да се чудите.
  • За живеещите в чужбина: подходящо е и за вас.
    • Стотици студенти от СофтУни живеят в чужбина (Англия, Холандия, Дания, Германия, Швеция, Шотландия и други държави) и учат онлайн в СофтУни. Те идват няколко пъти в годината в София да си вземат изпитите, а през останалото време са в чужбина. Никой не твърди, че е лесно и им стига времето, но е напълно възможно.

Как се става програмист?

Вероятно мнозина от проявяващите интерес към тази обучителна инициатива се питат “Как се става програмист“. Ще ви споделя моята рецепта, която в синхрон с мненията на десетки водещи експерти от софтуерната индустрия.

Смятам, че има 4 основни групи умения, които всички програмисти имат и трябва да имат (сега и в бъдеще):

Умение #1 – да кодиш (20%)

Да се научиш да кодиш. Формира около 20% от минималните умения на програмиста.

  • работа с променливи и данни, проверки (if-конструкции) и цикли (loops)
  • ползване на функции / методи и обекти
  • работа с данни: масиви, списъци, хешове / dictionary / associative arrays

Това умение се придобива в настоящият курс Programming Basics в 38 града (или негов еквивалент в друго учебно заведение) и в следващия курс “Programming Fundamentals” в СофтУни. С каквито и езици и технологии да се захванете, без умението “да кодиш”, не може да програмирате и да участвате активно в софтуерната разработка. Това е умение, което не се е променило съществено през последните 30 години. Това е фундамент! Именно затова началните обучения на СофтУни развиват точно умението да пишеш програмен код и програмна логика (да кодиш).

Важно е да знаете от сега, че езикът за програмиране няма значение за това умение! Както ако се учите да шофирате няма съществено значение дали карате BMW или Toyota, така и като се учите да пишете код няма съществено значение дали кодите на C#, Java или Python.

Умение #2 – алгоритмично мислене (30%)

Алгоритмичното (логическо, инженерно, математическо) мислене формира около 30% от минималните умения на програмиста. То представлява “способността да разделяш даден проблем на последователност от логически свързани стъпки и да намираш решения на всяка стъпка“.

Алгоритмичното мислене не се учи със слушане, четене или гледане, то се развива с много практика. То е свързано с умението “да решаваш задачи“, да разсъждаваш логически, да мислиш инженерно, да си практик и прагматик.

От опита си с няколко десетки хиляди ученици и студенти, мога да твърдя, че:

  • Алгоритмичното мислене се развива за около половин-една година чрез решаване на 1000+ задачи по програмиране.
  • Умения по физика, математика и подобни са полезни, но не са задължителни!
  • Способността да решаваш задачи е супер важна за програмистите.

Това умение се придобива на 60-70% от необходимото за старт в професията в курса Programming Fundamentals в СофтУни (или негов еквивалент в друго учебно заведение).

Езикът за програмиране няма значение за умението да мислиш алгоритмично! Алгоритмично мислене е имало много преди да се появят електричеството и компютрите. То е в природата на повечето математици, физици и учени.

Фундаментални знания за професията “софтуерен инженер” (25%)

Фундаментални знания и умения за програмирането и разработката на софтуер и компютърните науки формират около 25% от минималните умения на програмиста. Ето някои от тези фундаментални знания:

  • ООП – обектно-ориентирано програмиране: класове, обекти, наследяване, интерфейси, полиморфизъм, абстракция
  • функционално програмиране, ламбда функции, функции от по-висок ред
  • бази данни, SQL, релационни, нерелационни, ORM технологии
  • софтуерното инженерство, сорс контрол системи, Git, управление на задачи, софтуерен дизайн, архитектури, управление на проекти
  • уеб технологии, front-end, HTML, CSS, JS, HTTP, DOM, AJAX, REST услуги, …
  • сървърни технологии back-end, REST services, sockets, ORM, data storage, big data
  • мрежово програмиране, мрежови протоколи, мрежова комуникация
  • паралелно програмиране и асинхронност, многозадачност, promises
  • структури от данни и алгоритми, списъци, дървета, графи, хеш-таблици, сортиране, търсене, рекурсия, оптимизационни задачи

Тези умения се придобиват на 30% от необходимото за старт в професията в курса Software Technologies в СофтУни (или негов еквивалент в друго учебно заведение). Професионалните курсове за софтуерни инженери в СофтУни покриват 50%-60% от тези умения.

Езикът за програмиране няма значение и за тези умения! Дали ще ги усвоите с един или друг език, с една или друга конкретна технология, няма съществено значение. Важното е да се сблъскате с различните концепции и изчислителни парадигми и технологични принципи при разработката на софтуер и да понатрупате познания и опит с тях.

Езици за програмиране и софтуерни технологии (25%)

Езиците за програмиране и технологиите за софтуерна разработка формират 25% от минималните умения на програмиста.

За тези умения вече езикът за програмиране има значение.

  • Обърнете внимание: само за тези 25% от професията има значение езикът за програмиране и те се учат в по-късните етапи на изучаване на професията!
  • За останалите 75% от уменията няма значение езикът и тези умения са устойчиви във времето и преносими между различните езици и технологии.

Примерни често използвани езици и технологии (software development stacks):

  • език C# + ООП, ФП, класовете от .NET + база данни SQL Server, Entity Framework, ASP.NET MVC, HTTP + HTML + CSS + JS + DOM + jQuеry
  • език Java + Java API classes + ООП + ФП + бази данни + MySQL + HTTP, уеб програмиране + HTML + CSS + JS + DOM + jQuery + JSP/Servlets + Spring MVC или Java EE / JSF
  • език PHP + ООП + бази данни + MySQL + HTTP, уеб програмиране + HTML + CSS + JS + DOM + jQuery + Laravel / Symfony / друг MVC framework за PHP
  • език JavaScript (JS) + ООП + ФП + бази данни + MongoDB, MySQL + HTTP, уеб програмиране + HTML + CSS + JS + DOM + jQuery + Node.js + Express + Angular + React
  • език Python + ООП + ФП + бази данни + MongoDB, MySQL + HTTP, уеб програмиране + HTML + CSS + JS + DOM + jQuery + Django
  • език C++, ООП + STL + Boost + native development + бази данни + HTTP + други езици
  • език Swift + MacOS + iOS, Cocoa + Cocoa Touch + XCode + HTTP + REST + други езици

Защо да уча програмиране и ИТ в СофтУни?

Моят съвет е да следвате лидерите в софтуерното обучение. Доверявайте се на обучителни организации с опит, стабилна, дългогодишна и позитивна история (proven track record). Какво ви дава СофтУни?

  • Топ преподаватели. Подбираме много внимателно кой да преподава след технически тестове и интервюта и пробни учебни занятия. Събираме непрестанно обратна връзка и запазваме само силните преподаватели.
  • Утвърдена учебна методика. Методиката на д-р Светлин Наков “учене чрез правене” наистина работи, особено за техническите професии. В СофтУни се усвояват умения, не сухи теории. След всяко нов късче учебен материал следват серия практически упражнения с нарастваща сложност. Първите няколко задачи са по-лесни и с повече подсказки, а последните няколко са по-трудни и с по-малко подсказки. Всички изпити в СофтУни са практически, т.е. оценяват придобитите практически имения, измерват “можене”, не толкова “философска знание”.
  • Качествено учебно съдържание. Учебните планове, програми и материали на СофтУни са практически най-добрите в България, защото са правени с концепцията за практически обучения, с плавно нарастваща крива на трудност, с много, много реални примери, съвсем малко теоретичен материали и много задачи. Следвана е концепцията “учене чрез правене“. Учебното съдържание се съобразява и адаптира непрестанно според нуждите на софтуерните фирми и трендовете в ИТ индустрията.
  • Възможност да продължиш да се развиваш за години напред. След началните курсове следват възможности за учене, специализации и развитие в много професии, различни езици и платформи (C#, Java, JavaScript, PHP, Python, C++, Swift, iOS, Android), QA engineering, embedded / IoT, robotics, machine learning, blockchain, game development, UI and UX, digital marketing and SEO, …
  • Възможността да пробваш преди да се запишеш. Винаги казвам на кандидатите, които се чудят дали да участ в СофтУни: “пробвайте безплатно и тогава вземете решение“. Защо да вярвате на реклами или на авторитете? Убедете се лично дали ви допадат образователната концепция, методика, трейнъри и учебно съдържание на СофтУни. Запишете се за безплатния курс по основи на програмирането за начинаещи. Нищо не губите, ако пробвате. Можете да се откажете по всяко време, ако не ви е интересно, или ви е трудно или не ви допада нашият стил на обучение и учебна методика.

Изпити и сертификати

Обученията по основи на програмирането, организирани безплатно от СофтУни, завършват с незадължителен изпит по практическо програмиране, върху изучавания в курса учебен материал, който служи за прием в програмата “Софтуерен университет” на СофтУни.

При постигнат резултат от курс поне Много добър (5.00), участникът получава и сертификат от СофтУни за начални умения в програмирането.

Който се запали по програмирането и усети, че му харесва да се занимава с писане на код, може да продължи образованието си в СофтУни, където го очаква задълбочена 2-3-годишна програма, която завършва с професия и работна позиция в софтуерна фирма. Може да учите за няколко професии, сред които основните са:

Как да се запиша да уча програмиране?

Запишете се до 28 септември 2017 г. от страницата за кандидатстване в СофтУни:

https://softuni.bg/apply

Инвестирайте в себе си и собствените си знания и умения в дигиталния свят … освен ако не смятате себе си за лоша инвестиция!

Comments (6)

6 Responses to “Програмиране: безплатни курсове в 38 града от октомври 2017, за напълно начинаещи, присъствено и онлайн”

  1. nakov says:

    Ето и един искрен отзив от Ивайло Горанов, който е стартирал своя път на софтуерен инженер именно с този курс.

  2. Anonymous says:

    Ще има ли курс в София?

    • nakov says:

      Разбира се, в София започва нов безплатен курс всеки месец.

      От 7 октомври 2017 в София ще преподавам лично аз (от 9 до 13 часа, събота).

  3. […] Повече информация ще намерите ТУК. […]

  4. Здравейте г-н Наков,

    първо, бих искала да изкажа благодарности към преподавателите ми Калин Примов и Преслав Михайлов, изключителни лектори, всеотдайни и винаги помагащи. Чудесно водене на занятията, чудесен подход и, както виждам, изцяло са се посветили на това (не веднъж съм се чудила, тези хора къде намират време за всичко около студентите, да си подготвят лекциите, да си напишат кода, да отговарят нон-стоп на въпроси, да присъстват във форумите, да си водят занятията, предполагам и хиляди други неща … …)

    Сега, това което осъзнавам за Вас, за Университета, и което ме прави горда:

    …Вие създавате позитивната част от настоящата Историята на една силна в миналото Държава… за да бъде пак силна!

    Поздравявам Ви за всичко , което правите!

    Много биха казали, това им е бизнеса. Да, така е, но същевременно този бизнес (не силно казано, а дори малко казано) , е НАЙ-ГРАДИВНИЯТ за България, за нашата макроикономика.

    Знае се, че секторът е най-силно платен, заплатите са най-високи в него. Повечето програмисти решават да работят от България. Макроикономическите позитивни варианти са 2:

    -работейки за чужда компания от България, се внася паричен поток към страната, и така съгласно Монетарната теория за икономическото благоденствие на една държава, нещата малко по малко се подобряват в страната ни. (нещо, за което политиците трябва да се грижат, но са твърде заети с други неща…)

    ИЛИ

    -работейки за наша компания от България. Паричният поток привидно се върти в Страната, но той генерира продукт, който се изнася и връща многократно усилен паричен поток! (по-добрата макроикономическа версия) (Тук политиците трябва да се замислят силно и да благоприятстват бизнеси като на СофтУни!)

    Защото се видя, че с чушки и домати няма да стане. Прекалено хитри са държавите от Европейския уж-Съюз, тези държави, които са го основали, и които искат да са на Първа „скорост“ в момента. Така че, със субсидии от там не е пътя. Пътят е с можене, уникални умения, да сме необходими на бизнеса на национално и на наднационално ниво (така и на себе си). Пътят е чрез университети в IT бранша, като СофтУни.

    Това, което ме радва и обнадеждава, е че не просто съществувате като университет, а сте качествен университет. Забелязвам все повече силата на стратегията Ви за изграждане на качествени IT кадри. Един пример (много са, като прецизирана модулна система, състезания, семинари, връзки с компании за реализация + тематични обучения …), но ето какво ми направи изключително впечатление и ме накара да споделя това, което виждам:

    изтеглихте напред , още в Tech Module лекцията за GitHub , изключително градивно!! Така българските бъдещи програмисти , заедно с процеса на изграждането/създаването им като такива в СофтУни, ще си създадат и история / профили на програмисти, ще си правят реклама, маркетинг, чудесна основа за бъдеща реализация в наши и чужди IT компании. Това е пътят за успеха им.

    Като Ваш студент, мога да се радвам на всичко това. Като българка, истински Ви благодаря и съм щастлива, че Ви има и не спирате да се развивате!! Успехи!!!

    Бог да е с вас в тази мила наша Родина, с не лека съвременна история. История, която един ден ще промените с това, което днес правите за нея!

  5. Стоянка Романска says:

    Здравейте,
    интересувам се от безплатните курсове по програмиране,но никъде не видях да пише как става онлайн обучението тъй като аз не сам от никой от тия 38 града.Евентуално бих отишла в Пловдив,но видях че в момента няма такъв курс.От коя дата започва новия ви курс

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

LEAVE A COMMENT