Menu

Nakov.com logo

Thoughts on Software Engineering

Грешната представа за програмистите и хората в технологиите: те са нормални хора, даже доста начетени!

Често срещам мнението, че програмистите, ИТ специалистите и хора от дигиталтния свят били асоциални, стоели по цял ден на компютъра и с никого не общували. Всъщност това не е вярно, поне не напълно. И ще обясня защо след малко.

Наскоро получих оплакване от наш студент, който твърди, че е от малък град и там негови роднини и съседи смятат, че “хората, които се захванат с програмиране, се отделят от обществото, стават асоциални, превръщат се те самите в изкуствен интелект и макар хубавото заплащане, не си струва да седят 12 часа на ден без да излизат с приятели, а седят само на компютъра“.

Наистина съм потресен от грешната представа на обикновените хора за ИТ професиите. Нека сега разкажа как всъщност стоят нещата. Да започнем с представата за съвременния офис, която вероятно убягва на хората от по-малките градове.

В повечето професии се работи на компютър по цял ден. Не са само ИТ специалистите!

Влезте в един типичен офис в една съвременна фирма или организация (само нека е съвременна организация, да не е общинската библиотека или пък кварталната гумаджийница). Примерно, представете си, че влизате в една банка, или във фирма за продажба и поддръжка на автомобили или пък в агенция за недвижими имоти или в туристическа агенция. Какво ще видите?

  • На вратата стои офис мениджърка: тя работи по цял ден на компютър, общува с клиенти и контрагенти по e-mail и чатове, а понякога общува и на живо, когато идват клиенти. Тя е целият ден на компютъра и трябва да следи офисния чат, а само понякога има и живи контакти с живи хора. Зависи от фирмата най-вече.
  • Мениджърите работят денонощно на компютър (не само в работно време), а често и от телефона си. Те непрестанно следят мейли, чатове, преглеждат договори, оферти, протоколи, смятат финансови прогнози и резултати, разправят се със служителите, следят проектите, задачите и сроковете и пишат по чата или по друг електронен канал, за да наставляват хората, които ръководят. Всичко това става предимно електронно, през компютър или телефон. Понякога има и срещи на живо, но това е рядко. Обикновено мениджмънта пише 100-1000 чат съобщения / мейла на ден и има 2-3 срещи на живо. Мениджърите общуват предимно виртуално и голяма част от деня я прекарват вторачени в компютъра.
  • Маркетинг отделът изцяло работи на компютър и се е пренесъл в дигиталния свят (нали говорим за съвременните фирми, не за Пенка пощаджийката на село). Арт хората рисуват реклами, дизайни, сайтове, брошури, банери, какво ли не. Маркетинг специалистите комуникират дигитално (по мейл, чат, FB и други социални мрежи, понякога и по телефон), пускат кампании, проследяват кампаниите, менажират реакциите в социалните мрежи, във видео каналите, в банер мрежите и т.н. Всичко става електронно. Копирайтинг / ПР специалистите подготвят и публикуват съдържание, пишат текстове, но всъщност те също не общуват на живо твърде често. Маркетингът се е дигитализирал в съвременните офиси. Отново страда общуването лице в лице. Отново имаме вторачени по цял ден в компютъра маркетинг специалисти.
  • Отдел продажби: съвременния sales специалист работи по цял ден на компютъра (подготвя оферти, договори и представяния) с изключение на времето, в което пътува за срещи (тогава е залепнал на телефона и отговаря на въпросите от фирмения чат) или провежда среща с потенциални клиенти / партньори. При специалистите по продажба все още има голяма доза общуване на живо и по телефона, но не е при всички. Като че ли sales хората са се дигитализирали само частично. В някои фирми пък срещите на живо са 100% заменени със срещи във виртуалното пространство (например по Skype). При международните компании повечето срещи са онлайн. В крайна сметка и sales отделът общува предимно по електорнен път.
  • Отдел финанси: 100% работа на компютър и комуникация по електорнен път. Макар и времето на хартиените фактури да не е напълно отминало, всички финансови операции, цялото счетоводство и комуникация на тема плащания се прави по дигитален път. Счетоводителката говори по телефона или на живо само когато има спешен и сериозен проблем. Иначе ще я откриете в офисния чат.
  • Личен състав и човешки ресурси (HR): това е работа на компютър, предимно с документи, търсене на кандидати за работни позиции в социални мрежи, чрез сайтове за обяви и електронна комуникация, работа с документи за служителите (те са повечето електронни), работа с работни процедури, проследяване на развитието на служителите (с някаква ИТ система) и всякаква административна работа. Всичко това се случва по мейли и чатове, а понякога се говори и по телефона. Има и срещи на живо, неизбежни са, но са малък процент от работния ден. Зависи от фирмата, разбира се, както и от спецификата на позицията.
  • ИТ отдел (администратори, програмисти, QA инженери, data инженери, други): работата на тези хора е по дефиниция на компютъра. Те създават дигитални и софтуерни продукти, комуникират (предимно електронно) с другите отдели, разработват, тестват, внедряват, поддържат, развиват продуктите и инфраструктурата зад тях и учат всеки ден новостите от професията. Те също имат срещи на живо и комуникират на живо и по телефон, но основно ползват чат и мейл. Също зависи от фирмата.
  • Отдел проучвания и развитие (R & D) работят много на компютър (но имат и живи изяви), често отправят поглед към новите технологии и методики и понякога дори са причината за дигитализацията на бизнеса. Те ходят по конференции, срещат се с хора, интересуват се от иновации, правят пилотни иновативни проекти, пробват нови технологии и решения, не са залепнали 100% на компютъра, но комуникират по мейл и чат непрестанно.
  • Отдел производство: в този отдел е единственото място, където в някои фирми може да се работи и без компютър (примерно ако е цех за шиене на дрехи или ферма за кашкавал). В някои фирми производството е изцяло дигитално и всички работят по цял ден на компютри (например в ИТ фирмите, кол центровете и телекомите), а в други е изцяло безкомпютърно, а на места е смесено. Зависи от фирмата, но дигитализацията е навсякъде и все по-рядко се работи и общува без компютър.
  • Отдел поддръжка: в този отдел обикновено се занимават с клиентите на фирмата и техните проблеми, искания, търсения, заявки, прищевки и т.н. Почти винаги се работи с ticketing система, т.е. по цял ден на компютъра, и под голям стрес. В съвременните организации всички заявки от клиенти влизат в някаква система и през нея се проследява тяхното разрешаване през различните стъпки от процеса. Понякога отдел поддръжка говорят много по телефона, но зависи доста от фирмата. Има и фирми, където се виждаш с клиентите на живо, но това е по-скоро изключение.
  • Има и други отдели, разбира се, зависи от фирмата и нейната дейност. И във всички тях или се работи предимно на компютър или работата на компютър е само малка част от работния ден. Например, един лекар работи на компютър само докато си пише документите и отчетите, но работи на живо през повечето време. Един готвач работи почти изцяло на живо. Да, има отдели и професии, които не са дигитализирани, но във всяка съвременна фирма има хора, които работят на компютъра по цял ден. Те ли са потенциалните кандидати да бъдат асоциални, зомбирани и “дигитално превъртели” или това са просто фантазиите на бабите?

Извод: съвременните професии изискват да работиш по цял ден на компютъра, не са само ИТ специалистите

Моите изводи и заключения от всичко изписано по-горе са следните:

  • ИТ специалистите работят на компютър по цял ден. Същото правят и практикуващите болшинството от останалите професии в съвременните фирми и организации. Шансът да се зомбираш пред компютъра и да станеш асоциален е голям не само при ИТ специалисти, админи и програмисти, но и при всички съвременни професии: финанси, маркетинг, поддръжка, мениджмънт и т.н.
  • Ако искаш да не работиш на компютър по цял ден, трябва да избереш професия в производството (или извършване на услуга) с недигитален характер. Навсякъде другаде ще работиш и комуникираш по цял ден на компютъра! Няма спасение. Дигитализацията е навсякъде.
  • Има професии, които са само частично дигитализирани и в тях може да се скриеш от компютъра и да не си пред него в по-голямата част от деня: готвач, шофьор, планински водач, екскурзовод, спортист, треньор, танцьор, певец, лекар, масажист, продавач на коли, барман, сервитьор, куриер и много други. За съжаление, болшинството от тези професии са ниско платени, а много от тях за застрашени от изчезване поради предстоящо заместване с роботи през идните няколко десетилетия.
  • Каквото и да работите, ще ви се налага да ползвате дигитални технологии, не може да избягате от тях. По-добре ги приемете в живота си и ползвайте предимствата им. Дали ще се зомбирате и ще станете асоциални зависи от вас, не от компютрите!

Програмисти и админи от миналото

И така, защо все пак някой си мисли, че ако станеш програмист или ИТ специалист, ставаш асоциален, почваш да не се къпеш с месеци, изолираш се от обществото, живееш си сам, нямаш приятели, нямаш гаджета и семейство и всякакви тъпотии в този дух? Аз смятам, че

причините са в миналото

Преди десетилетия работещите с компютри бяха корави инженери, които сами си сглобяваха компютъра, сами си пишеха фърмуеъра, операционната система и приложния софтуер, трябваше да си невероятен мозък и силно вманиачен в работата си, за да ползваш компютър, като съответно не оставаше много време за социални контакти. Преди 20 години можеше да завариш компютърджията с поялник в ръката и с цигара в уста, некъпан, с мръсни дрехи и непригледен, недоспал, в прашна канцелария, обграден от недопити кафета и бутилки с алкохол. Това, обаче е картина от по-далечното минало (преди 2000 г.). Тогава и ИТ-тата бяха предимно мъже и рядко имаха нужда да се показват пред хора, както и да комуникират с другите, колегите им бяха мъже, нямаше нужда да се виждат с клиенти и да комуникират, нито да се обличат добре и да се поддържат, трябваше да се вманиачат в компютрите, за да бъдат истински добри.

Сега е различно, много различно: ИТ секторът се промени, все по-малко технически умения са необходими, за да работиш в ИТ сферата, всеки ползва компютър, мейл, смарт телефон и дигитални технологии. Достъпът е лесен, не е нужно да си компютърен маниак, за да влезеш в ИТ сектора и той вече е пълен с нормални, средностатистически хора.

  • Навремето сайтовете се правеха от програмисти и ИТ специалисти (предимно мъже), а днес са в отдел “маркетинг” (и ги правят предимно млади девойки без да знаят какво е HTML). За добро или за лошо, повечето сайтове са вече част от маркетинга, а не от ИТ дейностите на една фирма.
  • Навремето за дизайн на банер или плакат ти трябваше дизайнер и скъп софтуер, а сега всеки може да си го направи само с простичък онлайн инструмент. Това отново е в ръцете на “маркетинг” отдела, където няма нужда от ИТ специалисти.
  • За снимането на снимки навремето трябваше фотограф и скъп фотоапарат, а сега да снимаш е задача на отдел “маркетинг” и често пъти снимките, направени с телефон са достатъчно добри.
  • За видеото навремето си трябваше видеооператор, монтажист и скъпо оборудване, а сега това също е в отдел “маркетинг” и се прави със съвременен телефон.
  • За да имаш поща, преди ти трябваше системен администратор, сървъри, оборудване, дълбоки технологични знания, какво ли не. Сега вече всичко е в cloud среда и нямаш нужда от ИТ специалист във фирмата. Съответно кой администрира пощите във фирмата? Ами шефът или момчето от поддръжката (който не е точно ИТ) или отново маркетинг отдела. Ето защо ИТ-тата вече са нормални хора -> те вече не са вманиачени и асоциални компютърни специалисти, а нормални хора, които се занимават с маркетинг, работят с клиенти и какво ли още не, като го съчетават с дейности, които в миналото се считаха за ИТ, а сега са просто “дигитална грамотност“.

Технологиите станаха достъпни, а с тях все повече “нормални хора” влязоха в ИТ и дигиталния сектор и лека полека лошата слава на некъпания асоциален ИТ специалист се позагуби. Вече е на мода да си спретнат и комуникативен, макар и в ИТ индустрията.

  • В последните десетина години добре изглеждащи момичета, комуникативни, усмихнати, позитивни и с добри обноски от маркетинг отделите на големи и малки фирми и агенции завзеха част от заниманията на ИТ специалистите. Покрай тях в ИТ фирмите и навсякъде другаде се балансира средата и вече преобладават “нормалните хора”, комуникативни, добре облечени, поддържани, добре изглеждащи, с широки интереси и занимания.
  • Позагубиха се асоциалните ИТ-та, защото вече ИТ специалистите са принудени да работят сред нормални хора. Средата има значение. В компания на 5 некъпани и опърпани мъже (от миналото) не е като в компания на 3 добре изглеждащи девойки заедно с 4 спретнати ИТ специалисти (в настоящето). А вече и сред ИТ специалистите момичетата са около 30%, станаха по-лесни и по-достъпни ИТ професиите, разшири се общността, влязоха нормални хора и особняците са на изчезване. Легендата за зомбираните асоциални програмисти, администратори и ИТ специалисти се позагуби, тя е в миналото!

Програмисти и ИТ са нормални хора

Влезте в един университет, където се изучават ИТ специалности. Вижте кой учи там. Нормални, обикновени хора, които си говорят, усмихват се, общуват си, шегуват се, забавляват се, излизат по заведения, по партита, събития, добре облечени, добре изглеждащи, всичко им е наред! Даже поне 30% от тях са момичета и болшинството са добре изглеждащи. Да, занимават се с програмиране, ИТ и дигитални технологии малко повече от останалите, но в никакъв случай не са зомбирани по компютрите и не са асоциални. Това изчезна! Няма ги епизодите от миналото в стил “30 брадати инженера и едно-две момичета, които приличат на хипопотами“. Вече не е така!

Програмистите и ИТ специалистите са нормални хора, дори са търсени от съвременните жени заради интелигентност, добри доходи, добри обноски, добра обща култура, добро възпитание, стабилност и прогресивно мислене. Ще ги срещнете и по баровете и по спортните зали и по групите за танци и по социалните събития и по детските центрове. Те са много, те са навсякъде, те са нормални!

Да станеш ИТ специалист вече е на мода. Проучвания сред завършващите училищата показват, че вече да си програмист, дизайнер, QA инженер, мрежар, системен администратор и всякакъв друг ИТ специалист е модна професия. Така все повече нормални хора се захващат с програмиране и технологии и ИТ секторът все повече се балансира. Отново повтарям: в миналото имаше доста асоциални ИТ специалисти, сега са рядкост, по-скоро изключение.

Индивидуално различните представители на ИТ професиите, като характер и личностни качества може да имат различия, разбира се, не всеки е грижовен или чувствителен или пък екстроверт, но като цяло ИТ специалистите са нормални хора! Запомнете това. Ако не вярвате, запознайте се с ИТ специалисти и си направете собствено наблюдение.

Болшинството хора от дигиталните професии са съвсем нормални, добре изглеждащи, поддържани, комуникативни, интелигентни, образовани, умни, с широки интереси, будни, активни, действащи, социални, с отношение към дом, семейство, приятели, общество, култура, изкуство, спорт и духовно развитие. Те са хубави хора, те са цвета на нацията, те са пример за обществото, те са първа класа граждани на България и на Европа!

Още по темата: има и “готини” програмисти

Наскоро попаднах и на още една статия по темата. В нея се разказва за мой колега – програмист, който доказва, че стереотипите са вече в миналото и че да си ИТ и готин човек едновременно, е нещо нормално. Вижте статията:

Защо си струва да се бориш със стереотипите

Станете ИТ специалисти, вземете дигитална професия, влезте в съвременния дигитален свят!

Ако вече нямате притеснения, че “компютрите ще ви зомбират” и че “ще станете асоциален елемент“, станете ИТ професионалист или поне натрупайте дигитални умения. От къде да започнете? Ами изкарайте безплатен курс, пробвайте, ако ви хареса продължете.

  • Как да стана програмист? Запишете се в безплатния курс по програмиране за начинаещи в СофтУни: https://softuni.bg/apply. Нова група започва всеки месец. Курсовете се провеждат безплатно в по-големите градове в цяла България, както и онлайн. програмист се става с много учене и писане на код години наред. Не мога да ви обещая, че ще ви хареса този път, но пък ако не пробвате, от къде ще знаете? Наградата е престижна професия, много високо платена, с огромна перспектива за растеж и носеща дългосрочно благоденствие.
  • Как да стана QA инженер (да тествам софтуера)? Професията на инженера по качеството е много, много по-лесна от професията на програмиста, а и дава възможност да дадеш своя принос за да бъде софтуерът качествен, добре работещ, надежден и лесен за употреба. За старт отново ви препоръчвам безплатния курс по основи на програмирането в СофтУни: https://softuni.bg/apply. Нова група започва всеки месец. След този курс може да се задълбочите в QA професията.
  • Как да стана дизайнер или 3D артист? Искате да рисувате сайтове, банери, лога, брошури, плакати, фирмени бранд идентичности, да правите филмчета, анимации, реклами и да се занимавате с компютърни изкуства. Запишете се да учите безплатно в крейтив академията на СофтУни, опитайте дали дизайнът и компютърните изкуства ви се отдават. Запишете се безплатно от creative.softuni.bg. Нова група започва веднъж в годината (всяка есен). Ако се запалите по дизайна, изкарайте цялата академия и ще добиете добро начално ниво.
  • Как да стана специалист по дигитален маркетинг? Запишете се за безплатно обучение в SoftUni Digital академията, опитайте дали маркетингът, кампаниите, социалните мрежи, копирайтингът и всичко останало от света на съвременния маркетинг ви допада и ви се отдава. Запишете се безплатно на digital.softuni.bg. Нова група започва веднъж в годината (всяка есен). Ако се запалите по дигиталния маркетинг и изкарате цялата академия, ще добиете солидни знания и умения, за да развивате собствения си бизнес или да работите в на маркетинг позиция в съвременна фирма.
  • Как да стана ИТ специалист? Пробвайте какво ви харесва. Открийте го. Кое ви пали истински? Кое ви вдъхновява? Пробвайте различни курсове по технологии и дигитални умения докато го откриете. След това задълбочете в избраната сфера.

Успех! И запомнете: в днешно време ИТ специалистът е готин, интелигентен, с високи доходи, с престижна професия и перспектива за развитие, с добра обща култура и прилични социални умения, много рядко е асоциален. Забравете стереотипите от миналото!

 

Comments (0)

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

LEAVE A COMMENT