Menu

Nakov.com logo

Thoughts on Software Engineering

СофтУни фамилията се разраства с нови инициативи и нова бранд идентичност

СофтУни стартира през 2013 г. с амбицията да предостави истинско образование за софтуерни инженери, с което да дава професия, работа и висок жизнен стандарт на хиляди млади хора, които поемат по пътя на програмирането и дигиталните професии. Първоначално излязохме с концепцията да дадем алтернатива на университетското образование под името “Софтуерен университет“, но постепенно проектът се превърна най-големият български образователен център за програмиране, ИТ и дигитални умения.

Разрастването на СофтУни

И този иновативен образователен проект СофтУни, задвижван първоначално от Светлин Наков и Христо Тенчев, се разрасна и през обученията за 4 години преминаха над 50 000 души и екипът на СофтУни порасна до над 50 души, под напътствията и ръководството Иван Ненков. Редом с основната програма на СофтУни за софтуерни инженери (2-3 години интензивни обучения всеки ден със специализация в C#, Java, JavaScript и PHP), се появиха и стотици отворени курсове с десетки хиляди участници. Развиха се направления и програми за обучения по дигитален маркетинг, дигитални изкуства, хардуер и електроника, машинно обучение, блокчейн технологии и много други. СофтУни се утвърди като категоричен лидер в ИТ обученията в България.

Новите инициативи на СофтУни

И така, от идеята за “Софтуерен университет“, който да замести до голяма степен традиционното висше образование, СофтУни се разгърна като иновативен център за дигитално образование, а името “Софтуерен университет” се трансформира в наименование за цялостната програма на СофтУни за обучение на софтуерни инженери.

През годините лека полека под шапката на СофтУни се оформиха и нови инициативи – за дигитален маркетинг, дигитални изкуства, програмиране за деца и фондация за дигитално образование. И така дойде време и за цялостно ребрандиране на СофтУни инициативите. Имам удоволствието да ви представя новата бранд идентичност и структура на СофтУни организацията:

СофтУни

SoftUni е основната организация, стояща зад образователната инициатива “СофтУни“, която организира и провежда редица обучителни програми, безплатни курсове и семинари, събития и други образователни инициативи за предоставяне на качествено дигитално образование на хиляди млади хора в България, в сферата на IT и дигиталните умения. СофтУни.орг разработва курсове и уроци по програмиране и дигитални умения и развива съвременни, иновативни образователни програми за подготовка на софтуерни разработчици, специалисти по дигитален маркетинг, графични, уеб и UI дизайнери и 3D специалисти и лидери на дигиталното предприемачество.

Програма “Софтуерен университет”

Програмата за цялостна подготовка на софтуерни инженери “Софтуерен университет е основната образователна инициатива, с която СофтУни стартира и една от най-успешните в България. В софтуерния университет се обучават десетки хидяди души всяка година, стартирайки с безплатни курсове по програмиране в 40 български града. Програмата “Софтуерен университет” за софтуерни инженери е интензивна и продължителна: за около 2 години, по 5 пъти седмично по 4 часа, със 70% практика на живо в клас или онлайн, начинаещ може да достигне ниво стажант или junior developer. В направлението “Software University” се подготвят софтуерни специалисти в областта на програмирането, разработката на софтуер, вградените системи и IoT, уеб приложенията, мобилните приложения, блокчейн технологиите, машинното обучение и интелигентните системи и много други.

SoftUni Digital

Академията по дигитален маркетинг SoftUni Digital предоставя цялостна програма за обучение на специалисти по дигитален маркетинг, онлайн реклама, социални мрежи, търсачки и други дигитални технологии за бизнеса. Програмата SoftUni Digital продължава повече от половин година и обхваща основи на маркетинга, content marketing и писане на качествено съдържание, email marketing и мейл кампании, Facebook маркетинг и кампании във FB, Google AdWords маркетинг и управление на AdWords кампании, Search Engine Optimization (SEO) и оптимизация на сайтове за търсачките и основи на e-commerce и изграждане на онлайн търговия.

SoftUni Creative

SoftUni Creative е цялостна програма за обучение на крейтив специалисти, графични, уеб, UI и interaction дизайнери, UX специалисти, 3D артисти, аниматори и дигитални артисти. Обученията в СофтУни крейтив продължават около година и обхващат фундаментални концепции в дизайна, графичен дизайн и растерна графика с Photoshop, векторна графика с Illustrator, предпечат с InDesign, уеб и UI дизайн на сайтове, приложения и потребителски интерфейси с Photoshop, дизайн на потребителско изживяване – user experience (UX), видео обработка и създаване на филмчета и видео с Premiere Pro, дизайн на движението и анимация с After Effects, 3D визуализация с 3DS MAX и 3D гейм моделиране с Maya.

SoftUni Kids

SoftUni Kids предоставя съвременни обучения по програмиране и ИТ за деца, основани върху модела “учене чрез игра“. В детската академия по програмиране се изучават модули, всеки с продължителност от един учебен срок, които обхващат първи стъпки в програмирането и алгоритмичното мислене за деца, програмиране със Scratch, разработка с Micro:bit контролери, работа с Arduino за деца и други. Програмата е подходяща за деца от 1 до 6 клас.

СофтУни Фондация

Фондация “Софтуерен университет” (СофтУни фондацията) е нестопанска организация в обществена полза, която развива образователни инициативи за програмиране, ИТ и дигитални умения. Фондацията разработва качествено свободно учебно съдържание, книги, учебници, курсове и уроци по програмиране, ИТ и дигитални умения, обучава ученици, студенти, безработни и учители.

Бъдещи СофтУни унициативи

Макар и силите ни да са ограничени, ние не спираме да мечтаем за по-добро образование, и не жалим сили за развитие на още многобройни вдъхновяващи иновативни образователни инициативи. Ето и няколко проекта, които смятаме да развиваме по-активно през 2017-2018 г.

  • SoftUni Interactive – нови интерактивни онлайн уроци по модела “учене чрез правене” с интерактивно учебно съдържание и обратна връзка на момента, геймификация на учебния процес и нов вид учебен процес с активно взаимодействие с обучаемия.
  • СофтУни за ученици – цялостна програма за обучение на ученици за професия “програмист” и “приложен програмист”. Ще се предлага като допълнение на училищната образователна система, за ученици с интерес към програмиране и софтуерни технологии. Инициативата е вероятно да прерасне и до гимназия за ИТ и дигитални специалисти с присъствено и дистанционно обучение.
  • СофтУни за учители – обучителни програми за вдигане на квалификацията и уменията на българските учители по информатика, програмиране и информационни технологии от средните училища.
  • СофтУни It Pro – цялостна програма за обучение на системни администратори и ИТ специалисти, включваща обучения по хардуер и сървъри, компютърни мрежи, системна администрация, Linux administration, Windows Server administration, cloud технологии, информационна сигуност и DevOps.
  • Цялостен модул за machine learning
  • Цялостен модул за blockchain технологии
  • Цялостен модул за електроника на вградени системи
  • Цялостен модул за мобилна разработка
  • Цялостен модул за QA инженерство

За новите инициативи новият бранд на СофтУни ще даде уникалност и разпознаваемост, но и ще ги приобщи към СофтУни екосистемата, редом с вече успешните СофтУни проекти. Вярвам, че шарените лога и цветове ще ни дадат още сили за повече иновации, креативност, творчество и вдъхновяващи проекти за дигитално образование.

Благодарим на всички, които ни се довериха и учиха и продължават да учат при нас в инициативите на СофтУни. Благодарим на хилядите, които дадоха висока оценка за нашата всеотдайна работа.

Comments (1)

One Response to “СофтУни фамилията се разраства с нови инициативи и нова бранд идентичност”

  1. Miroslav says:

    Страхотни работа, логата и инциативите зад тях са прекрасни. Успех!

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

LEAVE A COMMENT