Menu

Nakov.com logo

Thoughts on Software Engineering

Пътят на промяната – фестивал “Свободата да бъдеш” (Април 2017)

Днес бях лектор на фестивала за личностно развитие “Свободата да бъдеш” и разказах за някои уроци, които съм научил по пътя на своето развитие. Споделям ви видеото.

Вярвам, че моята теория може да е полезна на мнозина, които са разсъждавали като мен над метафората за “вселенския компютър” и са стигнали до извода, че глобално погледнато, във вселената “шансът да се случи нещо е по-голям, когато ако го искат повече участници” и затова когато правиш проект в полза на обществото, проект полезен за много хора, получаваш неочаквана помощ и нещата вървят и са устойчиви дългосрочно. Това е и начинът, по който спред мен, трябва да се прави бизнес: “печеля аз, печелят и другите“. Бизнесът трябва да създават нещо толкова полезно на хората, че те с радост да искат да си плащат за него. И тогава той ще се развива и ще дава още ползи на хората, докато генерира приходи, с които да се развива.

Анотация на темата “Пътят на промяната”

Копирам официалната анотация към темата за пътя на промяната от фестивала.

“Пътят на промяната” е разказ за вдъхновение и сила отвътре за мащабни обществено-значими каузи и един път към позитивна промяна и постигане на просперитет чрез себеотдаване на истински значимите неща в живота, за себе си и за обществото.

Ще поговорим как да правим промяна с вдъхновение, следвайки вътрешната си сила и как да предизвикаме промяната, вместо да чакаме тя да се случи сама, за нуждата от действия вместо мрънкане и оплаквания.

Ще търсим моделите за промяна от малкото към голямото: как да правим промяната първо за себе си, после за малка група хора около нас, после за по-широка група хора, и как накрая промяната достига по-големи мащаби и започва да влияе цялостно на екосистемата и да променя свързаните с нея екосистеми.

Ще дискутираме дълбокия вселенски принцип “полза за мен + полза за другите“: да помислим какво искаме да правим и как то може да е полезно за всички останали. Ще обясним защо големите проекти на новото време стават, когато са от полза не само за конкретния индивид, но и за цялото общество, и защо около тях незнайно как се привлича неочаквана енергия и помощ от доброжелатели.

Ще разсъждаваме за правилните посоки в живота, в които получаваш неочаквана помощ от вселената и неправилните посоки, в които получаваш знаци един след друг, че трябва нещо да промениш. Как да открием тези “правилни посоки“, как да разберем, че сме на прав път и какво да правим, когато усещаме, че сме поели по грешна пътека?

В търсене на баланса и просперитета в живота, ще стигнем до важния принцип “печеля аз, печелят и другите“. Ще обясним защо богатството и благоденствието не бива и не може да бъдат за сметка и без полза за другите и защо да забогатяваш без да даваш на обществото, е неустойчива стратегия.

Comments (5)

5 Responses to “Пътят на промяната – фестивал “Свободата да бъдеш” (Април 2017)”

  1. JINI LILOVA says:

    Страхотна лекция! Силно впечатлена съм и очарована от Светлин като личност. Разбиранията му за живота и затова как правилно трябва да се случват нещата, много се доближават до това да станем добри хора и този свят да стане по-добро място. Ако не сте присъствали на лекцията, силно ви препоръчвам да я чуете. Ако всички се променим малко, ще променим света.
    Страхотен човек! Дано има повече такива млади,умни, вдъхновяващи хора, борещи се за човечеството и неговото НЕпадение към дъното.

  2. petya says:

    Лекцията на Светлин ми хареса най-много.Много интересна, полезна, поднесена с лекота и непринуденост. Светлин наистина има енергия, която увлича, вдъхновява и въздейства силно.
    Светлин, сърдечно благодаря! Желая здраве и ое по-големи успехи!

  3. Елка Гергинова says:

    За мен това беше една от най-вдъхновяващите лекции! Невероятно чаровен човек, Светлин успя с думи прости да ни каже как можем да променим живота си и да бъдем успешни и богати, помагайки на другите и правейки безплатни неща 🙂
    За мен хора като Светлин са като дар и ми дават надежда, че България и Светът се придвижват към Доброто.
    Още веднъж – благодаря!

  4. Иван says:

    Много силна презентазия.
    Нямах представа, че се интересувате от такива неща.
    Защото спомена, че си пробвал Рейки, та да те попитам имаш ли настройки и ако да, ползваш ли го от време на време?

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

LEAVE A COMMENT