Menu

Nakov.com logo

Thoughts on Software Engineering

Пролетен прием в софтуерната академия: 500 нови студента от април

Софтуерна академия на Телерик - качествено обучение безплатно, съвременни технологии и практика, професия и работаСофтуерната академия е най-елитното учебно заведение за софтуерни инженери в България. Тя предлага качествено обучение безплатно, професия и работа на хиляди млади хора в една от най-престижните професии в света – софтуерен инженер. Академията обявява нов прием на 500 студента, които ще се обучават безплатно за софтуерни инженери от април 2013 г.

Учебен план на безплатните обучения в софтуерната академия

Безплатната обучителна програма на софтуерната академия се състои от около 40 курса по програмиране и софтуерни технологии (някои от които са задължителни, а останалите – свободно-избирателни за допълнителна квалификация), разпределени в 4 семестъра. Поредицата обучения отнемат около година и половина интензивна практическа работа с много практически проекти, домашни, изпити и екипна работа и е подходяща за начинаещи в програмирането и софтуерните технологии. Учебният план за 2013 г. – 2014 г. е както следва:

Учебен план на софтуерната академия - безплатни курсове и уроци по програмиране и софтуерни технологии

За априлския прием в софтуерната академия

На 11 март 2013 г. стартира пролетен прием в програмата за безплатна подготовка на софтуерни инженери. Учащите в пролетния прием ще имат 7 месеца повече за успешно преминаване на първия семестър на академията от студентите, започнали обучението си в традиционния есенен прием.

В първия семестър на академията се изучават основите на програмирането и уеб технологиите (курсовете по програмиране – C# част 1, C# част 2, HTML и CSS). Те са задължителни и дават стабилна основа за по-нататъшно изучаване на професията софтуерен инженер. По тази причина е важно учебният материал да бъде усвоен в дълбочина чрез стотици домашни, практически проекти и практически изпити.

Есенният прием на академията е значително по-интензивен и ще започне през септември 2013 г. за пета поредна година с ориентировъчен брой студенти 1000-1500 души присъствено.

Какво се изучава в академията?

Софтуерната академия обхваща основите на програмирането, уеб технологиите и съвременните софтуерни технологии, прилагани в ИТ индустрията, както и умения за работа в екип и инженерни принципи на разработката на софтуер. Изучават се програмиране, структури от данни и алгоритми, бази данни, уеб програмиране, мобилни технологии, облачни технологии и много други.

Учебния план на софтуерната академия се състои от 4 семестъра:

I семестър

За пролетния прием в рамките на първия семестър обучението се провежда основно онлайн, а упражненията се водят в присъствена форма, веднъж седмично. За есенния прием обученията са присъствени, но много по-интензивни. Всички учебни предмети от първия семестър са задължителни за завършване на академията.

Семестърът включва 4 сериозни практически изпита. След всеки изпит най-слабите участници отпадат от академията и могат да продължат да се обучават онлайн.

II семестър

В края на втория семестър групите на курсистите, започнали своето обучение през април и през октомври, се сливат. Лекциите и упражненията изискват присъствено участие. Не всички се справят с изпитите и продължават напред. Семестърът предлага голям брой изборни дисциплини (само 5 са задължителни).

III семестър

  • Структури от данни
  • Алгоритми
  • JavaScript библиотеки
  • JavaScript Frameworks и UI
  • SEO
  • UI дизайн
  • Споделяне на знания и работа в екип
  • Linux администрация
  • Windows администрация
  • QA основи

Третият семестър е присъствен и е общ за пролетния и есенния прием. Натоварването е интензивно и не всички преминават напред. Семестърът предлага голям брой изборни дисциплини (само 5 от изброените са задължителни).

IV семестър

През последния етап от обучението – лекциите стават много интензивни и изискват присъствено целодневно посещение. В рамките на третия семестър ви предстои професионална специализация в едно от следните направления:

За колко време се става софтуерен инженер?

Софтуерен инженер е желана професия, която обаче не е лесна! Изисква се постоянно учене, всеки ден, цял живот. Технологиите се променят всеки ден и завършването на академията дава само най-необходимите основи за започване на работа като начинаещ в софтуерната индустрия. След това ученето на работното място продължава цял живот.

Колко време трае безплатното обучение в софтуерната академия?

Софтуерната академия е много сериозна и времеотнемаща обучителна програма, която отнема по 8-10 часа на ден в продължение на около година – година и половина. Не се става лено кадърен софтуерен инженер! Ако се ставаше лесно, нямаше в сайтовете за работа това да е най-често срещаната обява и нямаше отворените позиции да стоят незапълнени с месеци.

Пролетен прием – 19 месеца обучение

Ако започнете да се обучавате в софтуерната академия с пролетния прием през април 2013 г., ще завършите през октомври 2014 г. и обучението ви ще трае 19 месеца. Това време е напълно достатъчно за изкарване на около 20 от задължителни курса в софтуерната академия (зависи от специалността) и полагане на над 20 практически изпита по програмиране и софтуерни технологии.

Есенен прием – 13 месеца обучение

Ако започнете да се обучавате в софтуерната академия с есенния прием през октомври 2013 г., ще завършите през октомври 2014 г. и обучението ви ще трае 13 месеца.

Пролетен срещу есенен прием

Разликата между пролетния прием и есенния прием е в интензивността на обученията. Учебният план и учебните предмети са едни и същи, но времето за усвояване на учебния материал за пролетния прием ще е със 7 месеца повече.

През годините сме установили, че основната пречка за успешното завършване на академията (по традиция завършват около 1/4 от започналите обученията) е недостига на време. Пролетният прием е изключително подходящ за хора, които работят или по друга причина не могат да отделят цялото си време на академията. Ако нямате време, запишете се за пролетния прием.

Есенният прием изисква по 10-12 часа на ден, защото се изучават едновременно три учебни дисциплини (C# програмиране, HTML и работа в екип) и времето за изготвяне на домашните и курсовите проекти не достига.

Пролетният прием включва изучаване на само по един курс на веднъж за първите 7 месеца, а след това преминава в интензивния режим и се слива с есенния прием (в края на 2013 г.).

Как да се запиша за софтуерната академия?

Кандидатстването за прием в софтуерната академия става с подаване на документи от сайта на инициативата: https://softuni.bg. Изисква се полагане на приемни изпити: английски език, ИТ тест и IQ тест.

image

Защо софтуерната академия е безплатна?

Най-успешната българска софтуерна фирма на световния пазар Телерик (с над 750 сужители в 10 държави и работодател #1 на България за последните няколко години) подарява професия и работа на хиляди млади хора като част от политиката си за корпоративна социална отговорност.

Софтуерната академия и десетките курсове в нея са инвестиция със значими ползи за софтуерната индустрия, обществото и България, от която печелят всички:

  • Телерик наема на работа топ 5% от най-талантливите софтуерни инженери в България и им дава възможност да работят за работодател #1 в индустрията
  • Хиляди млади хора получават безплатно качествено обучение, професия и работа (не само в Телерик, но в стотици софтуерни и ИТ фирми)
  • Цялата софтуерна индустрия си решава до някаква степен проблема с недостига на кадри. По данни на асоциацията на софтуерните фирми БАСКОМ до 2015 г. се очаква недостиг на около 30 000 софтуерни инженери на пазара на труда. Според световни изследвания софтуерен инженер е най-търсената професия в САЩ за 2012 г.
  • Подпомага се чувствително образованието по програмиране и информационни технологии в цяла България на училищно, гимназиално и университетско ниво.

Телерик е световен лидер в няколко индустрии, топ фирма в световен мащаб и работодател #1 на България за последните няколко години. Като такава, ние имаме много високи стандарти. За да растем с качествени кадри и да се развиваме като лидери в световен мащаб, са ни необходими най-добрите софтуерни инженери и затова си ги обучаваме. Обучаваме не само за нас, но и за цялата индустрия. Да бъдеш лидер не само в своите продукти, но и в обучението на една цяла индустрия, е сериозен имидж, който дава своята възвращаемост, когато се бориш да си сред най-добрите в света.

Работим и по проект за добавяне на диплома за висше образование към професията и работата, която подаряваме от години. Предстои официално стартиране на инициативата “софтуерен университет” от тази есен, която ще позволява студентите от софтуерната академия да получат висше образование.

Въпроси за априлския прием на софтуерната академия

Имате въпроси за академията и за пролетния прием през април 2013 г.? Задайте ги във форума на академията: https://softuni.bg.

Comments (3)

3 Responses to “Пролетен прием в софтуерната академия: 500 нови студента от април”

  1. Граматиков says:

    СтудентИ(защото са одушевени)…

  2. […] От 11.03.2013 до 07.04.2013 е срока за подаване на документи. За повече информация тук. […]

  3. Някой от курсистите случайно да има излезнал със знания за за библиотеки като http://www.compf.net – имаме свободни позиции за хора с такиша знания вав офисите в София и Лондон

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

LEAVE A COMMENT