Menu

Nakov.com logo

Thoughts on Software Engineering

Безплатен курс по Linux системна администрация – от 9 октомври в СофтУни

От 9 октомври 2014 стартира безплатен курс за Linux и системна администрация. Курсът е насочен към стартиращи в професията “системен администратор” и обръща внимание на операционните системи и Linux, неговата архитектура, ядро, процеси, обвивка, файлова система, работа с потребители, групи и права за достъп, процесът на първоначално зареждане (boot), използване на команден интерпретатор (bash), инсталация на софтуер и пакетни системи (package managers), конфигуриране на базови системни услуги (syslogd, crond/atd, logrotate, inetd/xinetd, telnet/ssh), настройка и прекомпилация на ядрото, както и управление на поправки (patch management). Linux курсът подготвя на начално ниво ИТ специалисти за работа като системни администратори като им дава солидни познания и практически опит. Курсът завършва с практически изпит.

image

Как да се запиша за Linux курса в СофтУни?

Курсът “Linux System Administration” е безплатен и започва от 9 октомври 2014 г. Ще се провежда всеки четвъртък от 19:00 часа в учебната зала на Софтуерния университет (СофтУни). Linux курсът може да се посещава присъствено или онлайн. Можете да се запишете от сайта на Софтуерния университет (СофтУни): https://softuni.bg/trainings/fasttracks/details/1060. По желание можете да се явите на изпит в края на курса, за да се борите за сертификат. СофтУни издава сертификати за професионална квалификация само при доказани практически умения, заради което се изискват добро владеене на изучавания материал, доказани умения по програмиране и успешно полагане на изпит. Научете повече от сайта на курса.

Преподавателски състав за Linux курса

Курсът по Linux системна администрация ще се води от системни администратори с дългогодишен опит: Мариян Маринов и Стоян Стоянов.

Мариян Маринов е системен администратор по душа, но в последните години се занимава с архитектура на софтуер. Той е управител на 1H Ltd., GetClouder.com и системен архитект на Siteground.com. Води курсове в Софтуерният Университет, ФМИ на Софийски Университет. Мариян е много голям фен на свободният софтуер и помага за случването на най-голямата Българска конференция за свободен софтуер – OpenFest. Когато има време, Мариян води лекции по много конференции в страната и чужбина.

Стоян Стоянов е технически директор в XS Software, където обезпечава безпроблемната работа на 35 000 000 потребителя, които ежедневно играят игрите на XS Software. Занимава се със системна администрация от повече от 10 години насам.

Comments (8)

8 Responses to “Безплатен курс по Linux системна администрация – от 9 октомври в СофтУни”

  1. Курсът в ключова стъпка към една от специалностите в Софтуерния университет: системен администратор. Препоръчвам го за всички, които иска да знаят как работи сървърът, операционната система и желязото, да надникнат извън приложния софтуер.

  2. Здравейте,

    Сертификата признат ли е в чуждестранни фирми ? Може ли да послужи като легален документ за доказване на познания ?

  3. В нашата индустрия сертификатите и дипломите са допълнителни документи, които само помагат да те извикат на интервю за работа. При всички положения преди да те наемат ще те изпитат какво можеш на практика. За признаване в чужбина – ами СофтУни не е Харвард и ще има по-малка тежест. Със сигурност сертификатът помага при търсене на работа, защото той е нещо, с което се отличаваш от останалите кандидати, но не гарантира, че ще те наемат.

  4. Filip says:

    Здравейте, ще бъдат ли записани и качени на видео лекциите от курса? 🙂

  5. With the web you’ve got the chance to build your business worldwide.
    See the difficulty in this industry you must know the easiest
    way to market to achieve success. Every event differs from one more particularly
    when it comes to awarding.

  6. It is really a nice and useful piece of info. I’m glad that you shared
    this helpful info with us. Please keep us up to date like this.
    Thank you for sharing.

    my web blog portable tv Antenna

  7. nakov says:

    Да, качваме видео на сайта на курса: https://softuni.bg/trainings/fasttracks/details/1060

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

LEAVE A COMMENT