Menu

Nakov.com logo

Thoughts on Software Engineering

Втора задача от конкурса на PC Magazine и Телерик – “Библейски код”

Bible-Hidden-CodeДойде времето и за втората задача от конкурса на PC Magazine и Телерик за сезон 2011/2012 г. Споделям ви накратко нейното условие. Даден е текст и списък от думи. Трябва да разработите алгоритъм и GUI към него за намиране на максимален брой от тези думи, записани като “Библейски код”. Библейският код се разкодира като записваме буквите от текста, започвайки от определена позиция, в крадратна матрица и в нея търсим думите като поредица от букви, разположени на една линия в матрицата през фиксирана дистанция по редове и колони. Следва пример за такава матрица с думи:

задача "Библейски код" - пример

В примера по-горе търсим думите “бира”, “Наков”, “пак”, “пие” и “ще” в следния текст:

Математици доказаха, че тайните кодове от Библията могат да се получат случайно като се изпробват твърде многото варианти за думи и букви. Ако рядка буква не се среща, сменяме думата със синоним. Пробвайте сами и ще се убедите!

Матрицата се получава като буквите от дадени текст се запишат в матрица със 25 колони и 7 реда, започвайки от 10-тата буква в текста (пропускаме всичката пунктуация и празно пространство и ползваме само буквите). Както се вижда от матрицата, в посоченият по-горе текст можем да намерим скритото тайно съобщение “Наков пак ще пие бира”.

Пълното условие на конкурсната задача е публикувано на сайта на конкурса по програмиране на PC Magazine и Телерик.

Крайният срок за изпращане на решение е 18 февруари 2012 г.

Вдъхновение за задачата “Библейски код”

Условието на задачата е вдъхновено от филма “The Bible Code: Predicting Armageddon”, в който експерти “софтуерни инженери” явно ни боламосват как виждате ли в свещеното писание имало скрити тайни съобщения. Истината е, че в Библията пише всичко, което искаш да намериш и една от целите на задачата в конкурса е да докажем това изготвяйки софтуер, който намира каквото си искаме в достатъчно обемен текст.

За любопитните оставане един линк към сайт, който описва доста интересни примери какви скрити съобщения могат да се намерят мистериозно скрити в “светото писание” по рецептата от филма: http://www.nmsr.org/biblecod.htm.

Comments (5)

5 Responses to “Втора задача от конкурса на PC Magazine и Телерик – “Библейски код””

  1. Валентин says:

    След края на конкурса ще бъдат ли показани решенията ?

  2. Въпросчо says:

    Награди има ли?

  3. nakov says:

    Ще гледаме да качим решенията някъде публично.

  4. nakov says:

    За всеки кръг в конкурса ще има дребни награди. Големите награди ще са в края на конкурса, на финалния кръг (таблети, kindle и подобни).

  5. sgatev says:

    Тъй като няма форма за въпроси на страницата на задачата, ще питам тук 😀 Допустимо ли е една буква на дадена позиция да участва в повече от една дума едновременно?

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

LEAVE A COMMENT